Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Aanleggenterras.be Inspiratie & advies voor het aanleggen van een terras.
Vergelijk meer dan 300 gespecialiseerde plaatsers online!
header image
Aanleggenterras.be

Dakterras vergunning 2024

Als je een plat dak hebt, kan je daar in sommige gevallen prima een dakterras of daktuin van maken. Zo profiteer je van extra ruimte en kan je bij mooi weer lekker van de buitenlucht genieten. Maar is zo’n dakterras vergunningsvrij? Toch niet, voor een dakterras is een vergunning altijd vereist. Of je zo’n stedenbouwkundige vergunning krijgt, hangt af van een aantal voorwaarden. Je leest er hier meer over!

Ga snel naar:
Voorwaarden dakterras vergunning
Dakterras of plat dak: vergelijking
Materialen en afwerking dakterras
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

Mag je zomaar een dakterras maken?

De regels voor een dakterras zijn helder: je hebt altijd een vergunning voor je dakterras nodig. Voordat je een vergunning toegekend krijgt, zal je aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Pas wanneer je vergunning in orde is, kan je dakterras laten maken. Let op: het is essentieel dat je plat dak voldoende draagkracht heeft voor zo’n dakterras. Daarom werk je best samen met een architect of een stabiliteitsingenieur.

BELANGRIJK: om er zeker van te zijn dat je project voldoet aan de wetgeving, laat je je best eerst adviseren door een specialist in dakterrassen. Zo vraag jij met een gerust hart een vergunning aan. Vind een specialist in je regio.

dakterras vergunning

 

Voorwaarden: wanneer kan je een dakterras vergunning te krijgen?

Een vergunning voor een dakterras krijg je niet zomaar; er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om zo’n vergunning te kunnen krijgen. Een kort overzicht:

 • Privacy van de buren: de gemeente kan de vergunning voor je dakterras weigeren vanwege de privacy van de buren. Heb je een rechtstreeks zicht op de eigendom of de tuin van je buurman? Dan is de kans groot dat je gemeente je aanvraag afwijst, tenzij er een afstand van minstens 1,90 meter zit tussen je terras en de eigendom van je buren. Gaat het om een schuin of zijdelings uitzicht? Dan moet die afstand minstens 60 cm bedragen.
 • Ingetekend op de plannen: bij nieuwe gebouwen (bv. appartementen) zijn dakterrassen vaak al ingetekend op de originele plannen. Daardoor zijn ze ook automatisch vergund. Staat op jouw plannen geen terras, maar een gewoon plat dak ingetekend? Dan heb je een extra dakterras vergunning van je gemeente nodig om je project te realiseren.
 • Geen burenhinder: een dakterras mag nooit leiden tot burenhinder. Daarom betrek je best je buren bij je plannen voor een dakterras. Anders komt de zaak in het slechtste geval voor de vrederechter. Die beoordeelt dan welke extra maatregelen jij moet nemen om overlast te voorkomen. Denk bv. aan een scherm dat het uitzicht beperkt.
 • Geen beschermd erfgoed: maakt je woning deel uit van beschermd erfgoed of een beschermd monument? Dan is de kans klein dat je een stedenbouwkundige vergunning voor je dakterras krijgt. Neem hierover zeker contact op met jouw gemeente.
 • Technische modaliteiten: naast de stedenbouwkundige voorschriften zijn er ook nog een paar technische voorwaarden voor een dakterras vergunning. Zo moet het regenwater nog altijd naar de afvoerput kunnen lopen. Je hebt dus een waterdoorlatende vloerafwerking nodig. Daarnaast moet je dak ook voldoende draagvermogen hebben.

Twijfel je of dak voldoet aan de voorwaarden om een dakterras te maken? Een vakman vertelt je graag meer over de regels voor een dakterras. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. Kom in contact met een specialist in jouw buurt.

 

bijgebouw op dakterras

Waarin verschilt een dakterras van een plat dak?

Wettelijk gezien valt een dakterras van een plat dak te onderscheiden door de manier waarop het toegankelijk is. Een plat dak is doorgaans alleen te bereiken met een ladder. Van een dakterras is sprake als het terras toegankelijk is via een toegangsdeur of een schuifraam.

Een ander verschil tussen een plat dak en een dakterras is het gebruik van materialen. Zo zijn dakterrassen meestal voorzien van een hout- of tegelvloer en is het dak omheind met een balustrade of muurtje. Platte daken zijn in de regel alleen afgewerkt met een dakbedekking.

Dakterras maken op plat dak? Vergelijk prijzen en adviezen van meerdere vakmensen in jouw regio via onze gratis offerteservice.

 

Materialen en afwerking voor dakterrassen

Naast de stedenbouwkundige voorschriften en wettelijke bepalingen moet je ook rekening houden met het gewicht van de afwerkingsmaterialen en de bescherming tegen vallen.

Voor de afwerking van je dakterras kan je in principe kiezen voor alle materialen waarmee je ook een gewoon terras kan afwerken. Hout is een populair materiaal vanwege het lichtere gewicht, maar je kan bv. ook kiezen voor terrastegels of grind als je dak dat gewicht kan dragen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw dakterras? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen via onze offerteservice.

 

FAQ over dakterrassen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over de regels rond dakterrassen. • Een overkapping op mijn dakterras: mag dat?
  Je mag onder bepaalde voorwaarden een overkapping plaatsen op je dakterras. Je informeert best bij je gemeente aan welke voorwaarden deze overkapping moet voldoen en of hiervoor al dan niet een vergunning vereist is. Ook een ervaren vakman kan je hierover informeren.


 • Ik heb een dakterras zonder vergunning: hoe zit het met verjaring?
  Voor dakterrassen zonder vergunning geldt in principe een verjaringstermijn van 5 jaar. Na 5 jaar kan het dakterras dus legaal worden door verjaring. Let wel: afhankelijk van de concrete omstandigheden kan er een andere verjaringstermijn van toepassing zijn. Er kan ook sprake zijn van schorsing van de verjaring. Ga er dus niet zomaar vanuit dat een dakterras zonder vergunning na 5 jaar zal mogen blijven bestaan.


 • Is een omheining rond mijn dakterras verplicht?
  Een omheining rond je dakterras dient in de eerste plaats als valbeveiliging. Het is verplicht om bij een dakterras een omheining te plaatsen van minstens 110 cm hoog. Hoe je deze omheining vormgeeft, mag je zelf bepalen: een muurtje, hekwerk, een balustrade, glazen panelen…

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers