Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Aanleggenterras.be Inspiratie & advies voor het aanleggen van een terras.
Vergelijk meer dan 300 gespecialiseerde plaatsers online!
header image
Aanleggenterras.be

Vergunning dakterras aanleggen: Wetgeving

Als je een plat dak hebt, kan je daar in sommige gevallen prima een dakterras of daktuin van maken. Zo profiteer je van extra ruimte en kan je bij mooi weer lekker van de buitenlucht genieten. Maar is zo’n dakterras vergunningsvrij? Toch niet, voor een dakterras is een vergunning altijd vereist. Of je zo’n stedenbouwkundige vergunning krijgt, hangt af van een aantal voorwaarden. Je leest er hier meer over!

Ga snel naar:
Voorwaarden dakterras vergunning
Dakterras of plat dak: vergelijking
Materialen en afwerking dakterras
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom een dakterras plaatsen?

Woon je in de stad en heb je geen tuin? Of heb je slechts een klein tuintje en wil je optimaal van het mooie weer kunnen genieten? Dan is een dakterras plaatsen een ideale oplossing. Bovendien verhoog je zo de waarde van je woning en verfraai je ook het uitzicht van binnenuit je woning. Let op: het is wel essentieel dat je plat dak voldoende draagkracht heeft voor zo’n dakterras. Daarom werk je best samen met een architect of een stabiliteitsingenieur.

Een dakterras plaatsen? Een vakman geeft je graag advies op maat over de mogelijkheden, prijzen, materialen, … Contacteer vrijblijvend meerdere specialisten in je buurt!

dakterras vergunning

 

Voorwaarden dakterras vergunning

De regels voor een dakterras zijn helder: je hebt altijd een vergunning voor je dakterras nodig. Het is daarom interessanter om te kijken naar de voorwaarden om zo’n vergunning te krijgen. Waaraan moet je allemaal voldoen voor zo’n dakterras vergunning? Een kort overzicht:

  • Privacy van de buren: de gemeente kan de vergunning voor je dakterras weigeren vanwege de privacy van de buren. Heb je een rechtstreeks zicht op de eigendom of de tuin van je buurman? Dan is de kans groot dat je gemeente je aanvraag afwijst, tenzij er een afstand van minstens 1,90 meter zit tussen je terras en de eigendom van je buren. Gaat het om een schuin of zijdelings uitzicht? Dan moet die afstand minstens 60 cm bedragen.
  • Ingetekend op de plannen: bij nieuwe gebouwen (bv. appartementen) zijn dakterrassen vaak al ingetekend op de originele plannen. Daardoor zijn ze ook automatisch vergund. Staat op jouw plannen geen terras, maar een gewoon plat dak ingetekend? Dan heb je een extra dakterras vergunning van je gemeente nodig om je project te realiseren.
  • Geen burenhinder: een dakterras mag nooit leiden tot burenhinder. Daarom betrek je best je buren bij je plannen voor een dakterras. Anders komt de zaak in het slechtste geval voor de vrederechter. Die beoordeelt dan welke extra maatregelen jij moet nemen om overlast te voorkomen. Denk bv. aan een scherm dat het uitzicht beperkt.
  • Geen beschermd erfgoed: maakt je woning deel uit van beschermd erfgoed of een beschermd monument? Dan is de kans klein dat je een stedenbouwkundige vergunning voor je dakterras krijgt. Neem hierover zeker contact op met jouw gemeente.
  • Technische modaliteiten: naast de stedenbouwkundige voorschriften zijn er ook nog een paar technische voorwaarden voor een dakterras vergunning. Zo moet het regenwater nog altijd naar de afvoerput kunnen lopen. Je hebt dus een waterdoorlatende vloerafwerking nodig. Daarnaast moet je dak ook voldoende draagvermogen hebben.

Advies op maat nodig? Een vakman vertelt je graag meer over de regels voor een dakterras. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. Kom vrijblijvend in contact met een specialist!

 

Vergunning dakterras

Dakterras of plat dak?

Wettelijk gezien valt een dakterras van een plat dak te onderscheiden door de manier waarop het toegankelijk is. Een plat dak is doorgaans alleen te bereiken met een ladder. Van een dakterras is sprake als het terras toegankelijk is via een toegangsdeur of een schuifraam.

Een ander verschil tussen een plat dak en een dakterras is het gebruik van materialen. Zo zijn dakterrassen meestal voorzien van een hout- of tegelvloer en is het dak omheind met een balustrade of muurtje. Platte daken zijn in de regel alleen afgewerkt met een dakbedekking.

Materialen en afwerking

Naast de stedenbouwkundige voorschriften en wettelijke bepalingen moet je ook rekening houden met het gewicht van de afwerkingsmaterialen en de bescherming tegen vallen. Zo kan je kiezen voor hout vanwege het lichtere gewicht, maar ook voor tegels of grind (als je dak dat gewicht kan dragen).

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw dakterras? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers