Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Terras leggen

Wil je de uitstraling van je tuin verfraaien met een gezellig terras? Of is je oude terras toe aan een grondige renovatie? Dan kan je ervoor kiezen om een nieuw terras te plaatsen. Een terras leggen kan je met de nodige ervaring en kennis zelf doen. Maar hoe ga je best te werk? Wat kost een terras leggen? Waar moet je zeker op letten? Of laat je deze klus toch beter over aan een expert? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Werkwijze terras leggen
Prijs terras aanleggen
Mogelijke valkuilen
Zelf leggen of vertrouwen op expert?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Welke materialen kan ik gebruiken voor mijn terras?

Als je een nieuw terras aanlegt, zijn er heel wat materialen die je kan gebruiken. De keuze hangt vaak af van de uitstraling van een materiaal, de prijs en de plaatsingsmethode. We zetten enkele veel gekozen materialen op een rij:

 • Hout: steeds meer mensen laten een houten terras aanleggen. Dat heeft vooral te maken met de warme en natuurlijke uitstraling ervan. Bovendien is hout ook stevig en gemakkelijk te bewerken.
 • Keramische tegels: hoewel deze tegels iets duurder zijn, krijg je in de plaats wel een onderhoudsvriendelijk en stevig materiaal, dat ook nog eens in veel kleuren beschikbaar is.
 • Natuursteen: natuursteen is een duurzame en onderhoudsarme keuze. Bovendien zijn er tal van afwerkingen, kleuren, formaten en types mogelijk. Denk maar aan graniet, kalksteen, blauwsteen…
 • Klinkers: dit materiaal kan heel wat gewicht dragen en past in praktisch elke stijl. Terwijl betonnen klinkers goedkoper zijn, hebben kleiklinkers dan weer een langere levensduur.
 • Betontegels: met betontegels kan je een sterk en goedkoop terras aanleggen. Andere voordelen zijn dat ze goed bestand zijn tegen vorst en veel uitvoeringsmogelijkheden hebben.

Welk materiaal kies ik nu het best voor mijn terras? Dat hangt af van je budget, wensen, wat je doet met het terras… Als je je terras zelf wil leggen, hou je er best ook rekening mee dat sommige materialen moeilijker te plaatsen zijn. Ben je liever zeker van een correcte plaatsing? Schakel dan een vakman in voor de aanleg van je terras. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

Hoe terras aanleggen?

Een terras aanleggen verloopt in enkele stappen. De plaatsingsmethode verschilt naargelang het materiaal. Hieronder beschrijven we hoe je te werk gaat om een terras te leggen met het meest voorkomende materiaal, namelijk tegels.

 1. Oud terras verwijderen

  Heb je nog een oud terras in je tuin? Dan kan je ervoor kiezen om dit uit te breken. Dat is vooral een goed idee als je terras verzakt is, je je nieuwe materialen niet bovenop je oude terras kan plaatsen, de ondergrond hobbelig is… Je kan ook nieuwe terrastegels leggen bovenop je oude terras als de ondergrond nog stabiel genoeg is en genoeg draagkracht heeft voor je nieuwe constructie.

 2. Voorbereiding nieuw terras

  Een cruciale eerste stap is om je terras goed af te meten. Zo weet je precies hoeveel tegels je zal nodig hebben voor de aanleg ervan. Vervolgens kan je het terras afkaderen met afzettouw en graaf je het gebied uit. Hoe diep je zal moeten graven, hangt af van de tegels, maar reken doorgaans op 15 à 20 cm diep. Vergeet tot slot ook zeker niet de opsluitbanden te plaatsen langs de randen van het terras.

 3. Onderlaag van het terras

  Nu breng je in het uitgegraven gebied een laag zand aan van minstens 10 cm dik. Je kan hier ook stabilisé gebruiken, wat bestaat uit zand en cement. Bij deze stap is het belangrijk om rekening te houden met de afwatering van je terras. Voeg daarom voor elke lopende meter een centimeter zand toe zodat je een hellingshoek van ongeveer 2% bereikt. Nadien strijk je het zand glad en kan je het eventueel aandrukken met een trilplaat.

 4. Tegels plaatsen

  Nu kan je op de ondergrond de terrastegels plaatsen. Laat daarbij tussen elke tegel 3 mm afstand, zodat de tegels nog kunnen uitzetten. Om de tegels aan te drukken, kan je er met een rubberen hamer zachtjes op kloppen. Controleer tijdens het plaatsen van de tegels ook af en toe of het afschot nog steeds correct is met een waterpas. Indien nodig kan je sommige tegels afzagen om het geheel te laten passen.

 5. Tegels voegen

  Wanneer het geheel genoeg uitgehard is, rest er je alleen nog het voegen van de tegels. De voegen tussen de tegels kan je opvullen met zand. Dat doe je door zand over je tegels te strooien en het met een borstel te vegen zodat het tussen de tegels valt. Je kan er eventueel nog overgaan met water om ervoor te zorgen dat het zand goed tussen de voegen geraakt. Zand voorkomt dat je tegels zich verplaatsen of dat er onkruid tussen groeit.

 

Terras aanleggen prijs

De kosten om een terras aan te leggen, hangen af van een aantal factoren: welk materiaal gebruik je? Hoe groot is het oppervlak van je terras? Leg je het terras zelf of laat je het aanleggen door een expert? We zetten die beide laatste opties tegenover elkaar:

 

Prijs zelf terras aanleggen

Leg je je terras zelf aan? Dan bespaar je uiteraard op arbeidskosten en zal je zelf het nodige materiaal moeten kopen. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen per materiaal:

Soort materiaalGemiddelde prijs per m² (excl. btw en plaatsing)
Hout€ 40 à 70
Keramische tegels€ 30 à 65
Natuursteen€ 35 à 95
Klinkers€ 10 à 30
Betontegels€ 15 à 35

Daarnaast zal je ook ophoog- en voegzand nodig hebben. Daarvoor mag je rekenen op een gemiddelde prijs van € 35 à 60 per m³ (excl. btw). Opsluitbanden kosten je ook nog eens € 2 à 5 per m (excl. btw).

 

Prijs terras laten aanleggen

Laat je je terras plaatsen door een expert? Dan moet je de arbeidskosten betalen bovenop de kost voor je materialen. Een terras laten leggen kost je ongeveer 35 à 40 euro per uur (excl. btw). Daartegenover staat wel de garantie op een correcte plaatsing met hoogwaardige materialen. Om een terras van 30 m² te laten leggen door een specialist, zal dit neerkomen op een totaalprijs van ongeveer €1.400 à 1.700 (excl. btw, incl. materialen).

 

LET OP: bovenvermelde prijzen zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de arbeidskosten ook nog eens verschillen per vakman. Wil je weten wat de exacte prijs is voor de aanleg van jouw terras? Vraag dan offertes aan van ervaren plaatsers in jouw regio. Zo kan je gemakkelijk prijzen, maar ook uitvoertermijnen, adviezen… vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

terrassen leggen

Mogelijke valkuilen bij terras leggen

Kies je ervoor om zelf je terras aan te leggen? Vermijd dan zeker deze vier mogelijke valkuilen:

 

1. Geen helling voor waterafvoer

Bij het uitgraven van het gebied voor je terras en bij het plaatsen van de onderlaag is het belangrijk om rekening te houden met de waterafvoer. Om te voorkomen dat water op je terras blijft liggen, zorg je best voor een hellingsgraad van 2%. Daarvoor moet je per meter van je terras 1 centimeter afschot rekenen richting je tuin.

 

2. Geen opsluitbanden plaatsen

Voor je begint met tegels leggen, mag je zeker niet vergeten om eerst de opsluitbanden aan de randen van je terras te plaatsen. Opsluitbanden sluiten je bestrating in. Op die manier zorgen ze ervoor dat de kanten van het terras niet verzakken en dat de buitenste tegels op hun plek blijven. Ook hierbij moet je rekening houden met de afschot en de helling van het terras.

 

3. Niet genoeg ruimte tussen tegels laten

Tussen je tegels moet je langs elke kant een voeg laten van minstens 3 mm. Dat is belangrijk omdat tegels kunnen uitzetten en krimpen afhankelijk van het weer. Met die voegen vermijd je dus schade aan je tegels. Zorg er ook zeker voor dat de voegen overal even groot zijn. Dat kan je doen met afstandhouders of tegelkruisjes.

 

4. Niet genoeg tegels voorzien

Een laatste valkuil die je best vermijdt, is niet genoeg tegels voorzien. Daarom moet je op voorhand je terras goed afmeten. Schat de hoeveelheid benodigde tegels ook altijd iets ruimer in. Sommige tegels zal je namelijk moeten afzagen, waardoor je verlies hebt. En als je nadien nog tegels moet bijbestellen, is er altijd een risico op kleurverschil.

 

Wil je zeker zijn van een correcte aanleg van je terras?

Om zeker te zijn dat je deze valkuilen vermijdt bij de aanleg van een terras, kan je altijd een beroep doen op een vakman. Deze weet precies hoe hij je terras correct kan plaatsen, ongeacht of je nu kiest voor hout, betontegels, natuursteen… Vergelijk dus zeker offertes van verschillende experts. Via onze offerteservice brengen we je met 2 à 3 vakmannen in jouw buurt in contact. Vul het offerteformulier in.

 

Zelf terras leggen of vertrouwen op een expert?

terras aanleggen

Er zijn heel wat punten waarmee je rekening moet houden wanneer je een terras legt. Daarom is het vaak beter om de aanleg over te laten aan een ervaren plaatser. Maar kan je een terras ook zelf leggen? We bespreken kort beide opties:

 

OPTIE 1: zelf terras leggen

Kies je ervoor om je terras zelf te plaatsen? Dan bespaar je natuurlijk op arbeidskosten. Bovendien zijn de nodige materialen voor deze klus meestal makkelijk te kopen of te huren. Zelf terrassen leggen vereist echter wel de nodige kennis en ervaring. Bovendien zijn er verschillende risico’s en valkuilen waar je voor moet opletten. Doe je dat niet, dan kan het je later duurder uit komen dan te vertrouwen op een vakman. Zelf een tuinterras aanleggen is dus niet voor iedereen weggelegd.

 

OPTIE 2: terras laten leggen

Vertrouw je op een specialist om jouw terras te laten leggen? Dan geniet je van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: benieuwd welke terrasmaterialen mogelijk zijn in jouw situatie? Of welke nu het beste passen in de stijl van jouw woning? Vraag je je af hoe groot je jouw terras moet maken? Of hoe je het het beste kan onderhouden? Een vakman kan je over al deze zaken informeren en adviseren.
 • Correcte plaatsing: een specialist weet precies waar hij rekening moet mee houden bij de aanleg van je terras. Je bent dus zeker dat het terras goed opgebouwd is, de juiste hellingsgraad heeft, op de goede hoogte gelegd wordt, dat er genoeg ruimte tussen tegels is…
 • Kwalitatieve materialen: een vakman werkt altijd met de meest kwalitatieve materialen voor de aanleg van je terras. Bovendien ben je ook verzekerd dat het materiaal voor je terras, of het nu hout, tegels of klinkers zijn, altijd van goede kwaliteit is.
 • Garantie bij schade: gaat er tijdens de aanleg iets fout? Of loopt er iets aan je tuin of terras beschadiging op? Dan dekt de vakman sowieso de kosten. Als je je terras daarentegen zelf aanlegt, heb je die garantie bij schade dan weer niet.
 • Verlaagd btw-tarief: voor de aanleg van een terras kan je genieten van 6% btw i.p.v. 21% wanneer je een beroep doet op een vakman. Voorwaarde is wel dat je woning ouder is dan 10 jaar en het terras grenst aan je woning.

 

Offertes vergelijken = geld besparen

De prijzen voor de aanleg van een terras kunnen sterk verschillen van vakman tot vakman. Daarom is het een slim idee om meerdere offertes te vergelijken. Via onze offerteservice brengen we je in contact met verschillende experts in jouw buurt. Zo vind je ongetwijfeld de meest geschikte vakman tegen een correcte prijs en kan je goedkoop je terras aanleggen. Vergelijk vrijblijvend offertes via het onderstaande formulier:

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers