Terrasplanken
Wanneer je een strak en warm terras wil zijn terrasplanken een prima keus. Door de rechte lijnen kan je het ruimtegevoel benadrukken en is het bovendien erg makkelijk om zones af te bakenen en trappen te construeren. Welke soorten terrasplanken er zijn, wat hun gemiddelde prijzen zijn en hoe je ze moet plaatsen lees je in dit artikel.
Materialen
Terrasplanken zijn verkrijgbaar in diverse houtsoorten maar ook kunststof en composiet behoren tot de mogelijkheden. De keuze van het materiaal en de gewenste dikte zijn de belangrijkste factoren die het onderhoudsgemak en de levensduur zullen bepalen.
Terrasplanken in hardhout / Tropisch hout
De laatste jaren zijn de tropische houtsoorten bijzonder populair in de terrasbouw. Terrasplanken in hardhout moeten niet behandeld worden en gaan minimum 30 jaar mee. Kies je voor een houtsoort met duurzaamheidsklasse I zoals Padouk, Ipé, Massaranduba, Afzelia, Bilinga of Azobe dan kan het zelfs 100 jaar meegaan. Afhankelijk van je voorkeur kunnen de planken vastgeschroefd of verdoken geplaatst worden. De gemiddelde dikte van terrasplanken in hardhout is 2 centimeter. De breedte van de terrasplanken varieert tussen de 10 en 20 centimeter.
Gemiddelde prijs: 50 à 120 euro per vierkante meter
Levensduur: Van 20 tot meer dan 100 jaar
Kunststof en composiet terrasplanken
Wanneer je op zoek bent naar een milieuvriendelijk terras dan zijn composietplanken zeker een goede keuze. Deze planken bestaan voor 60% uit gerecycleerde houtvezels en 40% gerecycleerde kunststof. Deze planken nemen geen water op waardoor je, in tegenstelling tot heel wat andere materialen, geen last kan hebben van splinters, kromtrekkende terrasplanken of rottend hout. Composiet is verkrijgbaar in tal van kleuren en is een volwaardig alternatief voor Hardhout welke in dezelfde prijsklasse valt.
Gemiddelde prijs: 70 à 125 euro per vierkante meter
Levensduur: Meer dan 100 jaar
Lees hier meer over een terras in composiet.
Planken van ThermoWood
ThermoWood is hout dat versterkt wordt door een thermische behandeling die bestaat uit een combinatie van stoom en hitte. Dit proces versterkt minder duurzaam hout zonder gebruik te moeten maken van chemicaliën. ThermoWood terrasplanken worden vaak gemaakt van Scandinavisch dennenhout, wat erg snel groeit. Na de thermische behandeling is de levensduur van het hout vergelijkbaar met die van Europese eik, lariks en kastanje. Het grootste voordeel van Thermowood planken is de scherpe prijs.
Gemiddelde prijs: 35 à 60 euro per vierkante meter
Levensduur: Meer dan 20 jaar
Lees hier meer over ThermoWood terrasplanken.
Een terrasplank in Europees hout
Ook in onze contreien zijn diverse houtsoorten te vinden die perfect gebruikt kunnen worden om een terras mee te maken. Europees hout is ecologisch beter verantwoord dan hardhout en is bovendien ook qua prijs een stuk interessanter. Europese eik, kastanje en de Siberische lariks zijn de sterkste houtsoorten en hebben een duurzaamheidsklasse 2. Wanneer je een terrasplank in Europees hout wil kopen moet je zeker nagaan of ze FSC gecertificeerd zijn.
Gemiddelde prijzen: 50 à 100 euro per vierkante meter
Levensduur: Van 15 tot 60 jaar
Prijzen van terrasplanken
De prijs van terrasplanken zijn erg uiteenlopend en worden voornamelijk bepaald door het gekozen materiaal, de gewenste hoeveelheid en vraag en aanbod. Aangezien hout niet eindeloos voorradig is worden geregeld andere soorten gepromoot. Zo was Bankirai tot enkele jaren terug zeer gegeerd. Tegenwoordig is dit hout echter bijzonder duur geworden en is het ook moeilijker geworden om kwalitatief hout te vinden.
Naast de materiaalkost moet er ook rekening gehouden worden met de draagstructuur en de bevestigingsmaterialen. Afhankelijk van de gekozen werkwijze moet je hiervoor best rekenen op een gemiddelde prijs van om en bij de 30 à 40 euro per vierkante meter.
Wil je een terras laten aanleggen door een vakman? Via onze offertedienst kan je prijzen aanvragen bij professionals. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.
Belangrijke weetjes over de plaatsing en onderhoud
Om je terrasplanken zo lang mogelijk mee te laten gaan is het belangrijk dat het water snel kan wegvloeien. Zo zal mos veel minder snel aanhechten waardoor je terras minder snel glad zal aanvoelen. Wanneer je het terras geregeld poetst zal er ook niet meer slipgevaar zijn dan bij een terras in beton of tegels. Reinigen kan gebeuren met een hogedrukreiniger op lage stand of gewoon met water en een borstel.