Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoe kan ik goedkoop een terras aanleggen?

Weinig budget meer over voor een terras na je verbouwingswerken? Of geen zin in extra graaf- en stabilisatiewerken in je tuin? Geen probleem, er bestaan ook verschillende mogelijkheden om goedkoop een  terras aan te leggen. Zo creëer je een zalige oase van rust in je tuin zonder al te diep in je geldbuidel te tasten. Nog op zoek naar de beste werkwijze voor een budgetvriendelijk terras? We geven je 5 tips mee!

 

Goedkoop terras aanleggen: 5 tips op een rij!

Een terras in natuursteen, tropisch hardhout of keramische tegels: het ziet er fraai uit, maar er hangt ook een stevig prijskaartje aan vast. Gelukkig hoeft een nieuw terras zeker niet synoniem te zijn met peperduur. Ook met een relatief beperkt budget zorg je voor de ultieme plek in je tuin om te relaxen, gasten te ontvangen, … Deze 5 tips helpen je alvast op weg:

 1. Kies voor tegels of klinkers in beton
 2. Ga voor een voorlopig terras met grind
 3. Voer zelf enkele voorbereidende werken uit
 4. Leg een zwevend terras aan zonder graafwerken
 5. Leg steenschotten in je tuin

Gratis advies van een expert? Een gespecialiseerd vakbedrijf geeft je graag meer uitleg over je opties, rekening houdend met je budget. Zo maak je vast en zeker een doordachte keuze aan een correcte prijs. Kom nu in contact met professionals in je buurt!

 

1. Kies voor tegels of klinkers in beton

goedkoop terras aanleggen

Naast het type zijn de materialen de grootste prijsbepaler voor een terras. Wil je zeker zijn van een stevig en duurzaam terras voor vele jaren, maar zonder een gepeperde eindfactuur? Dan kies je in plaats van natuursteen of keramische steen beter voor beton. Combineer je dit budgetvriendelijke materiaal met een eenvoudig legpatroon? Dan spaar je heel wat kosten uit. Je kan kiezen uit de volgende opties:

 • Betontegels: tegels in beton zijn iets minder kleurvast dan keramische tegels, maar ze zijn erg sterk, slijtvast en vorstbestendig. Bovendien kies je uit verschillende formaten en vormen. En wellicht het belangrijkste: ze zijn stukken goedkoper dan tegels in natuursteen of keramische tegels.
 • Betonklinkers: betonnen klinkers leggen is iets arbeidsintensiever, waardoor het kostenplaatje iets hoger uitvalt. Toch zijn klinkers in beton budgetvriendelijker dan gebakken klinkers. Bovendien zijn ook betonklinkers erg stevig en gaan ze lang mee. Zeker als je kiest voor een variant met een slijtvaste laag en een beschermende coating.

 

Hoeveel kost een terras met betontegels of -klinkers?

Voor de materialen zelf betaal je gemiddeld 10 à 30 euro per m² (excl. btw). Ter vergelijking: de kosten voor keramische tegels, kleiklinkers, … kunnen makkelijk tot 2 keer zo hoog liggen. Uiteraard moet je wel de plaatsingskosten door een vakbedrijf meerekenen. Tip: kies niet voor een complex legpatroon. Anders lopen die arbeidskosten op.

Meerdere prijsoffertes vergelijken? Dat kan snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice. Start hier je aanvraag!

 


2. Ga voor een voorlopig terras met grind

goedkoop een terras aanleggen

Je hoeft niet noodzakelijk direct te investeren in dure materialen voor je terras. Waarom geen voorlopig terras aanleggen met goedkoop grind? Zo geniet je van een waterdoorlatende verharding rond je woning en heb je geen modder of zand meer aan je schoenen als je de tuin in gaat. Bovendien kan je later nog altijd je grindterras vervangen door een terras met duurdere tegels, klinkers, … Voor zo’n goedkoop terras met grind heb je het volgende nodig:

 • Basis grindtype als Ardenner split of basalt split
 • Worteldoek en kantopsluitingen
 • Eventueel grindmatten voor extra stevig resultaat

 

Kan ik zelf zo’n grindterras aanleggen?

Wil je nog extra kosten uitsparen? Dan is het mogelijk om zo’n goedkoop terras zelf aan te leggen. Hou er wel rekening mee dat met zo’n terras de nodige graafwerken gepaard gaan. Je moet ook alle materialen zelf bestellen, vervoeren, … Heb je weinig kluservaring en wil je verzakkingen, waterplassen, … vermijden? Doe dan een beroep op een professioneel vakbedrijf. Zo’n expert plaatst je grindterras snel en volgens de regels van de kunst.

Nog vragen over de plaatsing? Laat je dan zeker eerst adviseren door een ervaren expert actief in je buurt. Zo voorkom je onaangename verrassingen achteraf. We brengen je gratis in contact met zulke vakbedrijven via onze offerteservice!

 


3. Voer zelf enkele voorbereidende werken uit

zelf goedkoop terras aanleggen

In plaats van te besparen op materialen kan je de arbeidskosten van een professional beperken. Door bv. zelf je terras af te kaderen met afzettouw, zelf de graafwerken uit te voeren, zelf al de opsluitbanden te plaatsen, … Ben je een echte handige harry? Dan kan je zelfs overwegen om je terras volledig zelf aan te leggen. Zo betaal je enkel en alleen voor de benodigde materialen. Hou wel goed rekening met deze aandachtspunten:

 • Goede afwatering: blijft er water staan op je terras? Dan krijg je snel te maken met mos- en algenvorming, eventuele verzakkingen, … Om dergelijke problemen te vermijden, moet je zorgen voor een hellingsgraad van 2%.
 • Correcte opbouw: zijn er graafwerken nodig? Bedek het uitgegraven stuk dan eerst met een worteldoek. De verdere opbouw hangt vooral af van het type terras dat je plaatst. Voor een terras met tegels of klinkers is een fundering van gebroken steenpuin en gestabiliseerd zand bv. aangewezen.
 • Voldoende ruimte tussen tegels: laat langs elke kant van je tegels een voeg van minstens 3 mm. Anders kunnen die niet krimpen en uitzetten, met schade op termijn tot gevolg. Je kan daarvoor speciale afstandhouders of tegelkruisjes gebruiken.
 • Voldoende materiaal voorzien: moet je achteraf nog tegels, klinkers, hout, … bijbestellen? Dan loop je het risico dat er kleurverschillen zullen zijn. Schat de benodigde hoeveelheid materiaal op voorhand dus zo precies mogelijk in op basis van de afmetingen van je terras.

 

Problemen voorkomen? Schakel een professional in!

Gaat het om een terras met tegels of klinkers? Dan is het slim om de meeste werken over te laten aan een ervaren vakspecialist. Zo bespaar je jezelf heel wat tijd en moeite en krijg je achteraf niet te maken met loskomende tegels, verzakkingen, … Grenst het terras aan je woning? En is die woning meer dan 10 jaar oud? Dan betaal je bovendien slechts 6% btw!

Advies en prijzen op maat voor jouw terras? Via onze gratis offertedienst brengen we je snel in contact met meerdere gespecialiseerde vakbedrijven in je buurt!

 


4. Leg een zwevend terras aan zonder graafwerken

zwevend terras

De graaf- en chapewerken voor een nieuw terras vormen een grote kostenpost. Is de ondergrond voor je terras niet egaal? Dan kan je die arbeidsintensieve werken gelukkig vermijden dankzij een zwevend terras. In dat geval is je verharding niet aangebracht op volle grond, maar ‘zweeft’ je terrasbedekking boven de grond door middel van kunststof tegeldragers of een onderconstructie van houten balken. Je kiest uit 1 van de volgende 2 materialen:

 • Zwevend terras met tegels: een goedkoop terras aanleggen? Dan is een zwevend terras met betontegels zeker het overwegen waard. Niet alleen kosten die tegels niet zoveel, maar de plaatsing gaat ook veel sneller in vergelijking met een verlijming op een drainerende mortel.
 • Zwevend terras met hout: houten planken kan je vastschroeven of gewoon vastklikken op kunststof draagvoetjes. Daarnaast is een houten structuur van paaltjes en dwarsliggende balken ook een optie als onderconstructie voor je zwevend terras.

 

Hoeveel kost een zwevend terras gemiddeld?

Door de snelle plaatsing komt een zwevend terras gemiddeld goedkoper uit, rond de € 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De kosten voor de materialen blijven natuurlijk wel dezelfde. De exacte kosten voor jouw terras zullen vooral afhangen van de gebruikte materialen, de oppervlakte, …

Vrijblijvend voorstellen vergelijken? Leg zeker de arbeids- en materiaalkosten van meerdere vakbedrijven naast elkaar voor je een keuze maakt. Dat kan snel door het offerteformulier in te vullen. Start nu met vergelijken!

 


5. Leg steenschotten in je tuin

steenschotten terras

Steenschotten zijn houten platen met een ijzeren rand. Je hebt ze vast al gezien aan een strandbar of op een muziekfestival. Maar ook om goedkoop een terras aan te leggen in je eigen tuin zijn zulke steenplaten uitstekend geschikt. De plaatsing is relatief eenvoudig en de steenschotten op zich kosten niet zoveel. Kortom, ideaal als budgetvriendelijk voorlopig terras. Interesse in zo’n goedkoop terras met steenschotten? Enkele aandachtspunten op een rij:

 • Kwalitatieve steenschotten: platen van zacht naaldhout zullen relatief snel versplinteren en rotten. Daarom ga je best voor een type hardhout als azobe. Zo kan je terras makkelijk jaren mee.
 • Onderbalken van hardhout: niet alleen voor de platen zelf, maar ook voor de onderbalken van zo’n zwevend terras kies je best voor kwaliteit. Vaak liggen die een tijdje nat na een regenbui en met hardhout vermijd je houtrot.
 • Egale ondergrond: graafwerken zijn bij zo’n terras niet altijd nodig, maar zorg wel voor een zo egaal mogelijke ondergrond. Anders zal je terras niet stabiel liggen als je erop loopt.

 

Hoeveel kost een steenschotten terras gemiddeld?

Dat hangt vooral af van de houtsoort, of het om geschuurde platen gaat of niet, … Je kan al steenschotten kopen vanaf 25 euro per stuk (incl. btw, excl. plaatsing). Jij kiest zelf hoeveel geld je wil uitgeven aan zo’n terras. Veel hangt dus af van je budget, of het om een tijdelijk terras gaat of niet, …

Advies van een professionalEen expert informeert je graag over de plaatsing van zo’n terras met steenschotten, de uitvoeringen van de steenplaten, … Start je aanvraag hier!

 

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers