Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Overdekt terras: Materiaalsoorten constructie & dak

Het materiaal dat je zal kiezen voor je overdekt terras, bepaalt de hele uitstraling ervan. Daarom zetten we de beschikbare materiaalsoorten samen met hun voor- en nadelen op een rijtje om je te helpen bij je keuze.

 

vrijstaand overdekt terras Waarom kiezen voor een overdekt terras?

Een overdekt terras kan aan gevel vasthangen of los staan in de tuin. Een overkapping functioneert als zonnewering en beschermt jou en je buitenmeubels tegen regen.

Een overdekt terras biedt een mooi alternatief voor een veranda. Het is goedkoper en zonder de zijmuren blijft de voeling met buiten behouden. De vrijstaande variant kan gebruikt worden om het even waar in de tuin, bijvoorbeeld als overkapping van een zwembad of een zithoek. Uitgebreide info over terrasoverkappingen en de prijzen vind je op https://www.overkappingen.be/terrasoverkapping/prijs.

 

 

Materialen voor constructie van overdekt terras

De constructie of profielen van een terrasoverkapping kan gemaakt worden uit hout, aluminium of kunststof. Hieronder vind je een overzicht over de eigenschappen en de voor- en nadelen van de meest gebruikte materialen.

 

Constructie uit hout

Een overdekt terras uit hout heeft een natuurlijke uitstraling en is goed te combineren met verschillende woonstijlen. Hout kan zowel voor de constructie als voor het dak van de overkapping gebruikt worden, wat het één mooi geheel maakt.

De prijs van een houten overkapping hangt af van het gebruikte soort hout. Zo is het interessant om hardhout van een hoge duurzaamheidsklasse (I) te kiezen. Dit is een duurdere klasse, maar dit soort hout gaat tot wel meer dan 25 jaar mee. Geïmpregneerd hout is iets goedkoper maar vraagt wel geregeld onderhoud zoals beitsen of lakken.

Voordelen: Makkelijk te bewerken (schroeven/zagen), stevig.
Nadelen: Onderhoud nodig, duurzaam hout gaat lang mee maar is vrij duur

 

houten terrasoverkapping

 

Constructie van aluminium

Een constructie uit aluminium is zeer duurzaam. Aluminium is een licht en sterk materiaal dat uitstekend geschikt is voor overkappingen waarin glas is verwerkt.
De profielen kunnen slank worden uitgevoerd waardoor een stijlvolle en moderne overkapping van het terras mogelijk is. Aluminium vraagt geen onderhoud en gaat niet roesten.
Het aluminium kan in verschillende kleuren gespoten geworden waardoor het steeds bij de stijl van je terras zal passen.

Voordelen: Duurzaam, geen onderhoud, slanke, sterke en moderne constructie
Nadelen: Duur (duurder dan hout), moeilijk te bewerken

 

Wens je een overdekt terras te laten bouwen? Vraag nu gratis en vrijblijvend prijzen aan bij ondernemingen uit je buurt.
✓ Klik hier om offertes aan te vragen en vergelijk de prijzen!

 

aluminium terrasoverkapping

 

Materialen voor dak overdekt terras

Het dak van een overkapping kan uit dezelfde materialen als de constructie gemaakt worden. Door te kiezen voor een overkapping van eenzelfde materiaal creëer je één mooi geheel. Het dak van een overkapping kan naast hout, aluminium of kunststof ook uit glas of doek gemaakt worden. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende materialen.

 

1. Terrasoverkapping van glas of kunststof?

Het dak van het terras en eventueel de zijwanden, kunnen van glas of kunststof (PVC) worden gemaakt. Glas is een stuk duurder dan kunststof maar biedt weer andere voordelen.

 

Voordelen glas

Nadelen glas

Voordelen kunststof

Nadelen kunststof

Makkelijk schoon te maken Relatief duur (afhankelijk van de glassoort) Relatief goedkoop Algen en mossen kunnen zich sneller hechten aan kunststof
Luxe uitstraling, volledig transparant Glas is zwaar, stelt extra eisen aan de constructie (zeker bij grote overspanningen) Licht materiaal. Geen bijzondere eisen aan de constructie. Iets minder luxe uitstraling. Neerslag maakt veel lawaai op kunststof dak
Krasbestendig Breekbaar Nagenoeg onbreekbaar Krasgevoelig

 

» Keuze van de glassoort voor het dak

Als je kiest voor een overdekt terras uit glas, kies dan ook voor speciaal isolatieglas zoals hoogrendementsglas om te voorkomen dat het te heet zal worden op het terras. Als andere mogelijkheid hiervoor kan je voor screens kiezen die de warmte zoveel mogelijk tegen houden.

Zonwering is niet perse nodig maar wel aan te raden bij het overkappen van het terras met transparante materialen. Je kunt de lichtinval dan naargelang behoefte regelen.

 

2. Overdekt terras met doek

Een terrasoverkapping met een zonwerend doek is ook mogelijk. Dit kan een loshangend doek zijn van polyester dat bevestigd is aan een aantal ophangpunten, maar er zijn ook uitschuifbare doeken verkrijgbaar (knikarmschermen).

Je gebruikt de uitschuifbare overkappingen uit doek enkel wanneer nodig of wanneer jij het wil. Zo kan je op je terras er zowel voor kiezen om in de zon of in de schaduw te zitten.

Voordelen: Hoeft niet permanent opgesteld zijn, neemt geen plaats in, is zonwerend
Nadelen: Is niet regenbestendig: moet bij wind of regen onmiddellijk opgerold worden

 

overdekt terras doek

 

3. Overdekt terras uit lamellen

Een dak uit lamellen bestaat uit afzonderlijke latjes naast elkaar. Deze latjes liggen niet helemaal naast elkaar waardoor er nog lucht en licht tussen kan.

Je kan evengoed kiezen voor draaibare lamellen. Zo kan je zelf kiezen of je nog zonlicht binnen wil of niet. Als het regent kan je vervolgens de lamellen dicht draaien.

Voordelen: Zelf bepalen wanneer je zon of schaduw wilt
Nadelen: Minder goed tegen regen bestendig als andere materialen

 

Een terrasoverkapping laten plaatsen?
✓Klik hier om gratis offertes aan te vragen en prijzen te vergelijken.

 

overdekt terras lamellen

 

Kosten overdekt terras

Kunststof terrasoverkappingen zijn reeds te koop vanaf €900. Voor deze prijs heb je een eenvoudige terrasoverkapping van 306x250cm die je zelf in elkaar moet zetten.

Voor een overkapping van 10 meter met kunststof dak en aluminium staanders betaal je minimaal €2500.

Overkappingen met glazen dak zijn een stuk duurder. Bij een lengte van 7 meter moet je rekening houden met minimaal €3500. Deze prijzen zijn exclusief montage. Volledig maatwerk is vanzelfsprekend ook mogelijk.

Benieuwd naar een prijs op maat voor jouw overdekt terras? Vraag gratis en vrijblijvend prijzen aan bij firma’s in de buurt.
✓ Klik hier om naar de offertepagina te gaan en vergelijk de prijzen!

 

Overdekt terras

 

 

Offertes voor een terrasoverkapping ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers