Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Aanleggenterras.be Inspiratie & advies voor het aanleggen van een terras.
Vergelijk meer dan 300 gespecialiseerde plaatsers online!
header image
Aanleggenterras.be

Zwevend terras: uitvoeringen & prijzen

Een terras hoef je niet noodzakelijk te verlijmen op een drainerende mortel. In bepaalde gevallen zijn zulke grond- en chapewerken niet mogelijk of aangeraden. Dan kies je beter voor een zwevend terras. Daarbij steunt je terrasbedekking niet op de volle grond, maar op kunststof draagvoetjes of houten balken. In dit artikel lees je meer over de voordelen, uitvoeringen, prijzen, … van zo’n zwevende terrasvloer!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Zwevend terras: prijs
Belangrijke aandachtspunten
4 inspirerende voorbeelden
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is een zwevend terras?

De term zegt het zelf: bij dit soort terras ‘zweven’ de houten planken, tegels, … boven de grond. In plaats van een verlijming op bv. stabilisé ligt de uiteindelijke terrasbedekking op een fundament van kunststof tegeldragers of een constructie van houten balken. Zo’n zwevend terras is vooral aangeraden in de volgende situaties:

 • … als de ondergrond voor je terras niet volledig egaal is.
 • … als je geen graafwerken wil uitvoeren of je huidige terras niet wil uitbreken.
 • … als je een terras wil dat hoger ligt dan de rest van je tuin.
 • … als je het terras en de woonkamer naadloos in elkaar wil laten overlopen.
 • … als je een dakterras wil aanleggen of het balkon van je appartement wil afwerken.

Wil je een zwevend terras aanleggen? Laat je dan eerst adviseren over de mogelijke uitvoeringen, de afwatering, het aantal tegeldragers, … door een ervaren vakspecialist. Zo ben je zeker van een stevig en duurzaam eindresultaat. Ontvang nu gratis advies op maat.

zwevend terras

 

Voor- en nadelen van een zwevend terras

Bij een zwevend terras zijn geen graafwerken nodig, je moet geen zandbed of chape aanleggen, … In vergelijking met een verlijmd tegelterras valt dus vooral die eenvoudige plaatsing op. Maar wat zijn de andere voordelen van zo’n zwevende terrasvloer? En is er ook een keerzijde aan de medaille? Een kort overzicht van de pluspunten en minpunten:

 

 • Vlotte afwatering: bij een zwevend terras kan regenwater makkelijker wegvloeien. Dat kan door open voegen tussen de tegels te laten, maar ook door met de tegeldragers een hellingshoek te creëren. Door die vlotte afwatering heb je minder tot geen last van kalkaanslag op je tegels of spekgladde houten planken. Door de ruimte onder je terras is er ook ventilatie, waardoor de materialen sneller drogen.
 • Gemiddeld goedkoper: door de snellere plaatsing komt het aanleggen van een zwevend terras gemiddeld goedkoper uit. De prijzen van de materialen blijven natuurlijk dezelfde. Het prijsverschil schuilt vooral in de lagere arbeidskosten. Een vakspecialist heeft namelijk minder tijd nodig om zo’n terras te plaatsen.
 • Ideaal voor kabels en leidingen: wil je nutsleidingen en kabels (bv. voor terrasverlichting) leggen? Dan kan dat heel eenvoudig in de vrije ruimte onder de terrasbedekking.
 • Geen afbraak van oud terras: een zwevende terrasvloer is vooral ideaal bij een ongelijk oppervlak. Denk maar aan een dakterras of ruimte rond je woning die nog niet is afgewerkt. Maar ook op een bestaand terras kan je zulke kunststof of rubberen tegeldragers plaatsen als fundament voor een nieuwe tegel. Zo renoveer je je terras zonder het oude uit te breken.
 • Vlot te demonteren: wil je je terras onderhouden of herstellen? Of zit er ongedierte onder de terrasbedekking? Geen probleem, een zwevende terrasvloer kan je snel en eenvoudig demonteren en opnieuw in elkaar klikken.

 

 • Minder stevig dan traditioneel terras: is het zwevende terras correct aangelegd? Dan mag je zeker zijn van een grote stabiliteit en voldoende draagkracht. Toch is zo’n terras niet zo sterk en stevig als een verlijmd terras op volle grond. Het is dan ook alleen geschikt voor personen en niet voor zwaardere objecten als bv. voertuigen.
 • Niet geschikt voor alle tegels: dunne tegels gebruik je best niet voor een zwevend terras. Anders zouden die kunnen breken bij een te zware belasting. De minimale dikte van de tegels is 3 cm. En hoe groter de tegel, hoe dikker die idealiter is. Bij een tegel van 60 x 60 cm ga je bv. best uit van een minimale dikte van 5 cm. Een vakspecialist kan je hierover advies op maat geven.
 • Kans op ongedierte: door de vrije ruimte onder je tegels of houten planken bestaat er een kans op ongedierte onder je terras. Gelukkig kan je in dat geval die ruimte onderhouden door eenvoudig een deel van je zwevende terrasvloer te demonteren.

 

Mogelijke uitvoeringen van een zwevende terrasvloer

De term ’tegeldrager’ verraadt het al: vaak gaat het om zwevende tegelvloeren. Toch kan je zo’n zwevende terrasvloer ook met andere materialen aanleggen. We zetten de meest voorkomende opties kort op een rij:

 

1. Zwevend terras met tegels

Tegels hoef je zeker niet noodzakelijk te verlijmen op een chapelaag. Het is ook mogelijk om ze op speciale, verstelbare tegeldragers te monteren. Je kan kiezen voor verschillende soorten tegels: zowel keramische tegels, tegels van natuursteen of betontegels zijn geschikt voor een zwevende terrasvloer. Bovendien heb je bij een zwevend terras met tegels minder kans op scheurvorming en er is geen kans dat ze opvriezen.

 

2. Zwevend terras met hout

Ondanks de term ’tegeldragers’ kan je ook hout op zulke kunststof of rubberen draagvoetjes vastschroeven of vastklikken. Ook op een houten draagstructuur van paaltjes en dwarsliggende balken is het mogelijk om zo’n zwevend terras met hout aan te leggen. Je kan bovendien werken met zichtbare of onzichtbare vijzen. Qua houtsoorten is er een brede waaier aan opties: tropisch of Europees hardhout, thermowood, …

 

3. Zwevend terras met metaal

Een metalen, zwevend terras bestaat meestal uit gegalvaniseerd of gepoederlakt staal. Zo loop je geen risico op roestvorming. Meestal gaat het bij dit type zwevend terras om een grote constructie op de eerste verdieping, inclusief balustrade en metalen trap. Zo’n constructie met metalen palen kan zelfs als terrasoverkapping dienen voor het gelijkvloers. De terrasbedekking zelf bestaat uit een metalen looprooster of uit hout(composiet).

 

TIP: laat je adviseren door een vakspecialist!

Twijfel je nog tussen een zwevend of een klassiek terras? Of tussen meerdere materialen als tegels, hout, klinkers, …? Laat je dan eerst uitgebreid informeren over je mogelijkheden door 1 of meerdere vakspecialisten actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de uitvoeringen van je toekomstige terras, maar ook van de gemiddelde prijzen. Door gericht te vergelijken, kies je ongetwijfeld het meest interessante voorstel voor jouw project.

Op zoek naar ervaren vakbedrijven in je buurt? Vul dan gewoon ons offerteformulier in. Na enkele werkdagen nemen meerdere vakspecialisten al contact met je op om jouw project te bespreken. Ontvang gratis advies & prijzen op maat!

 

Zwevend terras: prijs

Een zwevend terras kost gemiddeld € 50 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Wat de prijs precies wordt, hangt af van de gekozen materialen, de oppervlakte en de arbeidskosten van de vakspecialist. Vooral door die laatste factor kan een zwevende terrasvloer iets goedkoper uitkomen dan een klassiek terras. De plaatsing gaat namelijk sneller, waardoor er minder arbeidsuren in die aanleg kruipen.

Een totaalprijs voor jouw zwevend terras? Een vakspecialist maakt graag vrijblijvend een prijsofferte voor je op. Door meerdere voorstellen gericht te vergelijken, kan je bovendien nog kosten uitsparen voor je project. Start je aanvraag voor een zwevend terras.

 

zwevend terras hout

 

Belangrijke aandachtspunten

Het is eenvoudiger om een zwevend terras aan te leggen dan een traditioneel terras met graaf- en chapewerken. Wie handig aangelegd is, kan eventueel zelf aan de slag. Heb je hier minder ervaring mee en wil je zeker zijn van een draagkrachtige, stabiele terrasvloer? Dan schakel je beter een vakspecialist in. Die houdt rekening met de volgende aandachtspunten:

 

 • Type en aantal tegeldragers: met tegeldragers creëer je een egale ondergrond voor je terrasbedekking. Het is wel belangrijk om het juiste type draagvoet te kiezen op basis van jouw situatie. Verstelbare tegeldragers zijn bv. handig om voor het juiste afschot te zorgen. En dankzij tegeldragers met een opstaande rand zorg je voor een open voeg tussen je tegels. Ook het aantal draagvoetjes is essentieel voor het eindresultaat. Bij een tegel van 60 x 60 cm heb je bv. 4 tegeldragers per tegel nodig.
 • Juiste dikte van de tegels: dunne tegels zijn geschikt om te verlijmen, maar niet om te plaatsen op tegeldragers. Bij een te zware belasting loop je het risico dat ze breken. Bij een zwevend terras is een tegel van 40 x 40 cm bv. best minstens 3,5 cm dik en een tegel van 50 x 50 cm minstens 4,5 cm dik.
 • Correcte hellingshoek: ook bij een zwevende terrasvloer hou je best rekening met de hellingsgraad met het oog op een goede afwatering. Een hellingshoek van 2% is bv. ideaal. Die kan een vakspecialist vlot creëren door de tegeldragers correct te verstellen.
 • Worteldoek leggen: de ruimte onder je zwevende terrasvloer wil je natuurlijk beschermen tegen onkruid en ander vuil. Daarom is het belangrijk om eerst een worteldoek of een rubberen beschermingslaag op de ondergrond te plaatsen. Daarop plaatst een vakspecialist dan de tegeldragers of de houten paaltjes.

Zeker zijn van een optimale plaatsing? Dan is een ervaren vakspecialist inschakelen de beste en veiligste keuze. Je komt snel en eenvoudig in contact met zulke professionals via onze offerteservice!

 

Zwevende terrassen: 4 inspirerende voorbeelden

Er bestaan verschillende uitvoeringen en meerdere toepassingen van zwevende terrassen. Zie je jouw terras nog niet haarscherp voor je? Dan bekijk je het best de realisaties van de vakspecialisten die je contacteert. Ook hieronder vind je 4 voorbeelden die alles concreter maken:

 

INSPIRATIE 1: zwevend dakterras

zwevend dakterras

Een zwevende terrasvloer leent zich uitstekend voor een dakterras. Zo beperk je ook het totale gewicht van de ondergrond en de terrasbedekking. Hier kozen de eigenaars voor een zwevend terras met planken van robuust hardhout. Door een correcte plaatsing kunnen die zelfs het gewicht van een jacuzzi dragen.

 

 

INSPIRATIE 2: zwevend terras met tegels op oneffen ondergrond

zwevend terras tegels

Voor een nieuw tegelterras denk je wellicht eerst aan graaf- en chapewerken. Dit voorbeeld toont dat het ook anders kan. Op een oneffen ondergrond van kiezels kan je met tegeldragers een perfect egaal fundament voor nieuwe terrastegels creëren. Hier gaat het om stijlvolle, grijze keramische tegels.

 

 

INSPIRATIE 3: zwevend, houten terras aan een zwembad

zwevend terras zwembad

Je wil uiteraard een terras dat naadloos bij je nieuwe zwembad aansluit. En daar is een zwevende terrasvloer ideaal voor. In het bovenstaande voorbeeld lieten de eigenaars een zwevende houten terrasvloer in tropisch hardhout aanleggen. Die contrasteert prachtig met de boordstenen en de aluminium ramen van de woning.

 

 

INSPIRATIE 4: zwevend terras met houten trap en metalen balustrade

zwevend terras trap

Een zwevend terras heeft niet altijd een fundament van tegeldragers. Je kan ook met houten palen werken om grotere hoogtes te overbruggen. Hier lieten de eigenaars een verhoogd terras plaatsen dat naadloos aansluit bij hun woonruimte. Zo laten ze hun binnen- en buitengevoel harmonieus versmelten. De houten trap en inox balustrade maken het plaatje compleet.

 

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers