Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Terras klinkers

Een terras in klinkers biedt vele voordelen ten opzichte van heel wat andere materialen. Zo zijn klinkers heel competitief qua prijzen en zijn ze ook bijzonder onderhoudsvriendelijk. In dit artikel kun je lezen wat de voordelen van klinkers zijn en welke soorten geschikt zijn voor het maken van een terras.

 

Soorten klinkers en hun prijzen

De keuze aan klinkers is tegenwoordig erg groot. Bij keramische klinkers (kleiklinkers) hangt het kleurgamma af van de gebruikte kleisoort en de wijze waarop het materiaal gebakken is. De kleur zit met andere woorden volledig in de steen gebakken waardoor een kleiklinker een vrij natuurlijke uitstraling heeft:

 

Plaatsen

 

Keramische kleiklinkers

Keramische klinkers worden gemaakt van klei. Het is de soort klei die de typische kleur aan de steen geeft. Ze zijn 100% kleurvast en in veel afwerkingen te koop. De productiewijze van deze stenen is te vergelijken met die van gevelstenen. Keramische klinkers worden alleen langer gebakken en onder een hogere temperatuur waardoor ze hun specifieke duurzame eigenschappen krijgen. Overige typische eigenschappen zijn:
– Er wordt geen kleurpigment toegevoegd (natuurlijke uitstraling)
– Uitgebreid gamma aan kleuren
– Geschikt voor vele stijlen (bijvoorbeeld landelijk of juist trendy)
– Kleiklinkers met strakke lijnvoer zijn ook te krijgen. Deze ogen minder ruw dan standaard klinkers. Ze zijn ook verkrijgbaar in ‘getrommelde’ uitvoering.

 

Plaatsen

 

Betonklinkers

Over het algemeen zijn betonklinkers goedkoper dan kleiklinkers. Ze zijn alleen niet altijd even kleurvast (als kleiklinkers). Daarom worden betonklinkers soms ook voorzien van een minerale beschermingslaag. Deze moet ervoor zorgen dat de kleur van de steen langer behouden blijft. Getrommelde betonklinkers hebben een ruwer en natuurlijker uitzicht dan niet getrommelde stenen.

Er zijn ook speciale water doorlaatbare betonklinkers op de markt. Deze blijven minder lang nat en het regenwater kan bij deze stenen makkelijk in de grond trekken. In bepaalde gemeenten in België kun je een vergoeding krijgen voor de plaatsing van water doorlaatbare klinkers.
Lees hier meer informatie over betonklinkers.

 

Kleiklinkers of betonklinkers plaatsen?
Dit hangt af van de toepassing, persoonlijke smaak en je budget. Betonklinkers zijn het goedkoopst maar hebben een wat minder natuurlijke uitstraling. Kleiklinkers passen zeer mooi tussen het groen in de tuin en kunnen perfect dienen als tuinpad. Betonklinkers zijn poreuzer dan kleiklinkers waardoor je er bij het schoonmaken iets voorzichtiger mee moet omgaan (om de kleur te bewaren).

 

Belangrijke eigenschappen en weetjes

Een terras van beton- of kleiklinkers is zeer robuust. Wanneer de klinkers professioneel zijn gelegd, heb je een perfect genivelleerde ondergrond waarop het tuinmeubilair zeker niet zal gaan wankelen. Daarnaast zal het terras niet gaan slijten wanneer je er met stoelen of stenen bloempotten over schuift. Ook zware materialen kunnen zonder problemen worden geplaatst. Wanneer het terras goed gelegd is, zul je er nooit meer iets aan hoeven te doen. Of er moeten boomwortels dwars liggen. Deze willen nog wel eens een steen omhoog drukken, maar meestal is dit vrij eenvoudig te herstellen.

 

Onderhoud van klinkers

Het onderhoud van het terras hangt af van de steensoort. Sommige soorten betonklinkers kun je beter niet met een hogedrukreiniger schoonspuiten. De harde stralen kunnen de toplaag beschadigen waardoor de kleur verloren gaat. Ook kan de steen poreuzer worden waardoor vuil en algen zich makkelijker kunnen hechten. Bij kleiklinkers is schoonmaak met een hogedrukreiniger meestal geen probleem.

Betonklinkers terras

Het perfecte materiaal voor een slipvrij terras

Niet alleen is terras in klinkers zeer robuust, het vergt ook weinig onderhoud en je zal er niet snel op uitglijden. Zowel klei- als betonklinkers zijn namelijk zeer slipvast. Daarom worden ze ook veel als bestrating toegepast. Een terras in klinkers is zeer functioneel en zal nergens misstaan.

 

Prijzen klinkers per vierkante meter

Een terras in klinkers is in vergelijking met heel wat andere materialen relatief goedkoop. Afhankelijk van het gewenste merk en type betaal je tussen de 35 en 85 euro per vierkante meter. Dit is inclusief stabilisé, plaatsing en afwerken met zand.

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Klik hier voor meer inlichtingen.

 

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers