Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Aanleggenterras.be Inspiratie & advies voor het aanleggen van een terras.
Vergelijk meer dan 300 gespecialiseerde plaatsers online!
header image
Aanleggenterras.be

Terras renoveren

Je terras is de plek waar je gezellig met familie en vrienden samenkomt of met het gezin van de zon geniet. Is je huidige terras echter aan vervanging toe? Dan heb je 2 mogelijkheden: je terras renoveren zonder uitbreken of je terras renoveren met uitbreken. In dit artikel ontdek je de prijs en de mogelijkheden van beide methodes én je leest welke optie voor jouw terras de beste is!

Ga snel naar:
OPTIE 1: terras renoveren zonder uitbreken
OPTIE 2: terras renoveren met uitbreken
CONCLUSIE: welke methode kies ik best?
Ontvang gratis offertes op maat

 

 

Terras uitbreken of niet?

Je huidige terras is dringend aan een renovatie toe, maar je twijfelt over de juiste aanpak? De keuze voor een terras renovatie met of zonder uitbreken hangt vooral af van jouw situatie:

 

OPTIE 1: je terras renoveren zonder uitbreken is een goede keuze als…

 • de ondergrond nog voldoende egaal en stabiel is.
 • de ondergrond voldoende draagkracht heeft om de nieuwe constructie te kunnen houden.
 • de opbouwhoogte van je nieuwe terras niet boven de waterkering komt.
 • de hoogte van je nieuwe terras de stootvoegen niet verbergt.

Meer info over het renoveren van je terras zonder uitbreken vind je verderop in het artikel.

 

OPTIE 2: je terras renoveren met uitbreken is een goede keuze als…

 • de ondergrond hobbelig en sterk verzakt is.
 • de huidige terrasvloer sterk verweerd of verrot is.
 • je kampt met drainageproblemen onder je terras.
 • de gekozen materialen niet te plaatsen zijn boven je huidige terras (bv. klinkers, kasseien, …).

Meer info over het renoveren van je terras met uitbreken vind je verderop in het artikel.

 

 

OPTIE 1: terras renoveren zonder uitbreken

Een terras opbouwen boven je bestaande terras is enkel mogelijk in bepaalde situaties. Je ondergrond moet bv. stabiel en stevig zijn om de nieuwe constructie te kunnen dragen. Je moet ook rekening houden met de opbouwhoogte van je terras. Het grote voordeel van deze methode is dat er geen grote afbraakwerken nodig zijn. Je kan je terras renoveren zonder uitbreken met 1 van de volgende materialen:

 

Terras renoveren 1) Hout of composiet

Is je ondervloer nog stevig en voldoende draagkrachtig? Dan kan je een mooi en kwalitatief terras in hout of composiet plaatsen.

Op de ondervloer plaatst een vakman eerst een drainagemat en/of een worteldoek. Daarop komt een houten of metalen draagstructuur waarop hij de terraslatten bevestigt. Hij stabiliseert deze draagstructuur met verstelbare tegeldragers of betonblokken om ervoor te zorgen dat het terras waterpas staat. Je vakman plaatst dan je terrasplanken of houten terrastegels op de juiste afstand en met de juiste bevestigingsmaterialen. Anders kan het terras kromtrekken of scheuren.

Opbouwdikte hout of composiet: min. 7 à 10 cm

 

Oud terras renoveren 2) Polybeton of steentapijt

Je verouderde terras omtoveren tot een sterk, robuust terras met een moderne uitstraling? Dat kan ook met polybeton of een steentapijt. Vooral die laatste optie is ideaal als je een beperktere opbouwhoogte hebt.

Beiden kan je bovenop een verouderd terras in beton, natuursteen of tegels gieten. De enige voorwaarde is dat de ondervloer stevig en vlak is. Indien nodig wordt deze opgeschuurd en geëgaliseerd of brengt de vakman een primer aan voor een betere hechting van de gietlaag. Een ondervloer in hout voorziet hij eerst van een basislaag in beton zodat deze niet meer kan uitzetten door vocht.

Opbouwdikte polybeton: min. 15 cm
Opbouwdikte steentapijt: min. 1 cm

 

Terrasrenovatie 3) Terrastegels

Nieuwe terrastegels plaatsen bovenop een bestaand terras kan enkel wanneer je terras al uit tegels bestaat. De ondergrond moet hiervoor mooi egaal zijn. Tussen de ondervloer en de nieuwe laag terrastegels ligt een ontkoppelingslaag die vervormingen en waterophoping voorkomt.

Om nieuwe terrastegels (bv. betonnen terrastegels, keramische tegels, tegels uit natuursteen, …) aan te brengen, moet je huidige terras wel voldoen aan enkele vereisten. Zo mag er slechts een minimale hoeveelheid voegen gebarsten zijn en moeten de tegels ook voldoende kunnen hechten aan de ondergrond.

Opbouwdikte tegels: min. 2 à 3 cm

 

 

Hoe weet ik zeker dat terrasrenovatie zonder uitbreken mogelijk is?

Wil je zeker zijn dat een terrasrenovatie zonder uitbreken mogelijk is bij jou? Schakel dan een vakman in voor een grondige analyse. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan en ben je zeker van een mooi resultaat. Een vakman kan je ook informeren over de mogelijke materialen voor je terrasrenovatie en je helpen bij het maken van de juiste keuze. Ontvang gratis advies en prijsvoorstellen op maat.

 

 

Prijs terras renoveren zonder uitbreken

De prijs voor de renovatie van je terras zonder uitbreken is afhankelijk van verschillende factoren: de voorbereiding, het type ondergrond, de totale oppervlakte, de gewenste uitvoering en materialen, … Doorgaans mag je rekenen op de onderstaande richtprijzen:

MateriaalPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Europees hout€ 45 à 90
Tropisch hardhout€ 45 à 135
Composiet€ 90 à 135
Polybetonvanaf € 70
Steentapijt€ 27 à 70
Keramische tegels€ 72 à 130
Betontegels€ 45 à 67
Natuursteen € 45 à 135

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Hou er rekening mee dat je voor de renovatie van een terras dat rechtstreeks aan je woning grenst, kan genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Op voorwaarde dat je woning min. 10 jaar oud is en je de werken laat uitvoeren door een vakman. Wil je graag een exacte berekening ontvangen voor jouw terrasrenovatie? Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang prijsvoorstellen op maat van je project. Start hier je aanvraag.

 

 

Werkwijze terrasrenovatie zonder uitbreken

Een nieuw terras plaatsen bovenop je bestaand terras is specialistenwerk. De werkwijze hangt sterk af van de gekozen uitvoering en de staat van de ondergrond. Doorgaans gaat een vakman als volgt te werk:

 1. Voorbereiding ondervloer

  Indien nodig verstevigt de vakman enkele tegels of hoogt hij deze op om de ondervloer te egaliseren. Afhankelijk van het gekozen materiaal bereidt hij dan de ondervloer voor. Ga je voor een nieuw terras in polybeton? Dan schuurt hij je bestaand terras eerst op. Voor een terras in composiet of hout meet hij nauwkeurig de houten of metalen draagstructuur op.

 2. Plaatsing nieuw terras

  Is je ondervloer volledig gestabiliseerd en geëgaliseerd? Dan is het tijd om het nieuwe terras te plaatsen. Dat gebeurt volledig volgens de regels van de kunst. De exacte werkwijze hangt uiteraard volledig af van je gekozen materiaal. Ga je voor een houten terras met planken of tegels of voor een terras in polybeton of met keramische tegels?

 3. Afwerking nieuw terras

  De vakman werkt je terras ten slotte af naargelang je specifieke wensen. Zo kan je bij een terras in beton kiezen voor gepolierde beton, maar ook voor uitgewassen of geborsteld beton. Een terras in hout kan je desgewenst laten oliën om de natuurlijke vergrijzing van het hout tegen te gaan en het langer te beschermen tegen de weersinvloeden.

Op zoek naar een vakman actief in je buurt? Met al je vragen rond je terrasrenovatie kan je terecht bij een professional. Die geeft advies op maat en zorgt voor een correcte plaatsing met kwalitatieve materialen. Ontvang gratis offertes op maat van gespecialiseerde plaatsers.

 


OPTIE 2: terras renoveren met uitbreken

Is je huidige terras verzakt, oneffen, …? Of is het onmogelijk om je nieuwe terrasvloer bovenop je oude terras te leggen? Dan moet je je bestaand terras helemaal vervangen. Je terras uitbreken en heraanleggen is arbeidsintensiever en duurder, maar je bent wel zeker dat je later niet met verzakkingen of andere problemen te maken krijgt. De volgende materialen vereisen sowieso een volledige heraanleg van je terras:

 

Terrastegels vervangen 1) Terrasklinkers

Om klinkers te kunnen plaatsen, zijn diepere graafwerken nodig. Dit maakt het onmogelijk om klinkers bovenop je oorspronkelijke terras te plaatsen. Wil je dus een mooi terras in klinkers? Dan is het alleen al vanwege de opbouw noodzakelijk om je oude terras volledig uit te breken. Ze komen bovenop een waterdoorlatende straatlaag om te zorgen voor een goede afwatering.

Er zijn 2 soorten klinkers beschikbaar: betonklinkers en kleiklinkers. Beide soorten hebben hun eigen uitstraling en eigenschappen. Een terras in klinkers is robuust en slijtvast, waardoor die flink wat gewicht kan dragen.

Opbouwdikte klinkers: min. 15 cm

 

Bestaand terras vervangen 2) Kasseien

Kasseien zijn erg veelzijdig. Qua uitvoeringen kan je er allerlei kanten mee uit. Maar net als bij klinkers vergt de aanleg van kasseien een behoorlijke startdiepte. Daarom is je terras uitbreken sowieso nodig.

Kasseien aanbrengen gebeurt op een losse laag gestabiliseerd zand. Deze laag is doorgaans al zo’n 8 à 10 cm dik. Met een rubberen hamer klopt de plaatser de kasseien in het zand. Nadien overgiet hij ze met een mengsel van cement en zand om de voegen op te vullen. Nadien spoelt hij het terras af en schuurt hij de kasseien op met zand. Het resultaat is een mooi afgewerkt terras dat een leven lang meegaat.

Opbouwdikte kasseien: min. 15 cm

 

 

Welk materiaal kies ik best?

Naast klinkers en kasseien kan je ook je terras uitbreken om een ander materiaal te plaatsen. Wil je bv. een volledig nieuw terras in natuursteen of tropisch hardhout? Dan is deze methode ook geschikt. Alles hangt ook af van de huidige staat van je terras, de beschikbare opbouwhoogte, … Een vakman informeert je over de mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuze. Ontvang gratis advies en prijsvoorstellen op maat.

 

 

Prijs terras renoveren met uitbreken

De prijs voor het uitbreken van een terras is afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen de voorbereiding, het type ondergrond, de totale oppervlakte, … een rol. Wat de afbraakkosten betreft, mag je rekenen op volgende richtprijzen:

 • Uitbreken van terras: € 27 à 40 per uur (excl. btw)
 • Afvoeren van puin: € 40 à 50 per uur (excl. btw)

TIP: wil je graag de kostprijs drukken? Dan kan je ook zelf je oude terras afbreken en het puin wegbrengen. Dat scheelt alweer een hoop werk voor de vakman waardoor jij bespaart op de arbeidskosten.

De prijs voor de heraanleg van je terras is vooral afhankelijk van de gewenste uitvoering en materialen:

MateriaalPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Kleiklinkers€ 45 à 90
Betonklinkers€ 32 à 50
Kasseien€ 35 à 80

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Voor de renovatie van een terras dat rechtstreeks aan je woning grenst, kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Op voorwaarde dat je woning minstens 10 jaar oud is en dat je de werken laat uitvoeren door een professionele vakman. Wil je graag een exacte berekening ontvangen van jouw terrasrenovatie? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat. Start hier je aanvraag.

 

 

Werkwijze terrasrenovatie met uitbreken

De afbraak en heraanleg van een terras is specialistenwerk. Benieuwd hoe een volledige renovatie van je terras precies in z’n werk gaat? De werkwijze is sterk afhankelijk van het gekozen materiaal, maar verloopt doorgaans op de volgende manier:

 1. Afbraakwerken & voorbereiding ondergrond

  Je vakman breekt de oude terrasplanken, tegels, … eerst uit. Hij verzamelt al het puin en voert het af. Daarna graaft hij de ondergrond volledig uit en vult deze op met een laag steenpuin die hij nadien egaliseert. Hierboven komt een laag stabilisé. Indien nodig plaatst hij ook nog een worteldoek of drainagemat (bv. bij een houten terras).

 2. Plaatsing nieuw terras

  Je vakman plaatst je terrasvloer volgens de regels van de kunst. De exacte werkwijze hangt uiteraard volledig af van je gekozen materiaal. Ga je voor kasseien of klinkers of eerder voor terrastegels of een houten terras?

 3. Afwerking nieuw terras

  Nadien werkt de vakman je nieuwe terras mooi af. Kleiklinkers worden aan het einde opgevuld met zand en aangedrukt met een speciale trilplaat, terrastegels worden gevoegd met hoogwaardige cement, …

Op zoek naar een vakman actief in je buurt? Met al je vragen rond je terrasrenovatie kan je terecht bij een professional. Die geeft je advies op maat en zorgt voor een correcte plaatsing met kwalitatieve materialen. Ontvang gratis offertes op maat van gespecialiseerde plaatsers.

 


 

Aandachtspunten terrasrenovatie

Wil je jouw terras opknappen? Of je nu kiest voor een terrasrenovatie met of zonder uitbreken, het is belangrijk om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

1. Afwatering

Een goede afwatering is absoluut noodzakelijk om verzakkingen, vochtproblemen, … te voorkomen. Tegenwoordig willen veel mensen drempelloos bouwen en hun terras op hetzelfde niveau brengen als hun binnenvloer. Dat oogt erg strak en modern, maar dat kan problemen opleveren met de waterafloop. Bij de renovatie van je terras houdt een vakman hier rekening mee. Hij weet goed waar hij de afwateringsroosters kan plaatsen en wat de beste hellingsgraad is voor de afwatering.

 

2. Opbouwhoogte

De opbouwhoogte speelt een grote rol bij het aanleggen van een nieuw terras bovenop je bestaand terras. Je nieuwe terras mag namelijk niet boven de waterkering van je woning uitkomen en de stootvoegen niet afdekken. Anders wordt het spouwwater niet meer afgevoerd en stijgt grondvocht langs de muren op. Dit heeft nadelige gevolgen voor zowel je woning als je terras.

 

3. Bouwvergunning

Heb je een vergunning nodig als je je terras wil renoveren? Neen. De aanleg van niet-overdekte constructies zoals terrassen, opritten en tuinpaden zijn niet vergunningsplichtig zolang ze de maximale oppervlakte van 80 per tuin niet overschrijden. Let wel dat deze wetgeving per gemeente kan verschillen. Informeer je dus sowieso op voorhand bij je gemeente en vraag advies aan je gespecialiseerde plaatser.

4. Worteldoek

Een anti-onkruiddoek of worteldoek houdt onkruid tegen dat zich wil nestelen tussen terrasplanken en terrastegels. De doek is waterdoorlatend zodat regenwater geen poeltjes kan vormen onder je terrasafwerking. Doordat er geen lucht aan de vruchtbare ondergrond komt, kan de vochtigheid geen onkruidgroei veroorzaken. Een worteldoek heeft dus een positief effect op de levensduur van je terras.

 

Terras vervangen

CONCLUSIE: welke methode kies ik best?

Laat je nu best je terras renoveren met of zonder uitbreken? Wat voor jouw project de beste methode is, hangt vooral af van:

 • Staat van het terras: de huidige staat van je terras bepaalt wat technisch wel en niet mogelijk is. Is de ondergrond voldoende stevig, stabiel en draagkrachtig? En wil je een houten terras of terrastegels plaatsen? Dan is het mogelijk om je terras te renoveren zonder uitbreken. Is de ondergrond verweerd en verzakt? Dan zal een terrasrenovatie met uitbreken nodig zijn.
 • Persoonlijke wensen: wil je graag een terras in klinkers of kasseien? Dan moet je sowieso je terras uitbreken. Heb je eerder een terras in beton of keramische tegels voor ogen? Dan kan je je terras eventueel wel renoveren zonder uitbreken (op voorwaarde dat de ondervloer in goede staat is).
 • Budget: een terras renoveren zonder uitbreken gaat sneller en is daardoor goedkoper. Laat je je terras volledig uitbreken en heraanleggen? Dan kruipen hier meer arbeidsuren in en dat heeft een sterke invloed op de prijs. Je kan natuurlijk wel beslissen om die afbraakwerken zelf uit te voeren. Maak hierover goede afspraken met je vakman.

 

Offertes vergelijken = besparen!

Elk project is uniek en heeft z’n eigen mogelijkheden. We raden je daarom aan om verschillende offertes aan te vragen voor je terrasrenovatie en deze naast elkaar te leggen. Zo krijg je een beter zicht op de materialen, adviezen, de mogelijke uitvoeringen, de werkwijzen en de uitvoeringstermijnen. Op deze manier kan je de beste keuze maken voor zowel je project als je budget!

Meerdere offertes vergelijken? Vul het onderstaande offerteformulier in en ontvang 2 à 3 verschillende prijsvoorstellen op maat. Het neemt slechts enkele minuten in beslag!

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers