Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Groene aanslag verwijderen: info & tips

Groene aanslag heeft een vuile indruk, zorgt voor slipgevaar en beschadigd je verharding. Gelukkig is het verwijderen van groene aanslag een koud kunstje wanneer het op de juiste manier gebeurt. In dit artikel lees je meer over de verschillende behandelingen en hun voor- en nadelen. Ontdek ook enkele preventieve tips.

 

groene aanslag terras Wat is groene aanslag?

Groene aanslag ontstaat voornamelijk tijdens de herfst en winter. Mossen en algen krijgen dan de kans om te groeien op plaatsen waar er lange tijd schaduw en vocht is. Dit ontsiert het zicht van je terras en het maakt de grond ook gladder, waardoor je zou kunnen uitglijden.

De algen en mossen houden het water vast en na verloop van tijd zullen ook schimmels en vuil opduiken met als gevolg dat je terras sneller zal slijten. Het ene materiaal is al gevoeliger voor groene aanslag dan het andere. Mos kan elk mogelijk materiaal (hout, natuursteen, tegels, stenen, marmer, metaal,…) aantasten.

 

 

Wat is de beste methode om groene aanslag te verwijderen?

Er zijn meerdere technieken die gehanteerd worden om groene aanslag te verwijderen. Deze zijn weliswaar niet allemaal even efficiënt op lange termijn. We bespreken enkele behandelingsmethodes en hun voordelen of valkuilen:

 

1. Hogedrukreiniger / terrasreiniger

Vaak bestrijdt men groene aanslag op het terras met een hogedrukreiniger. Dit is een snelle en milieuvriendelijke manier om groene aanslag te verwijderen op een ecologisch verantwoorde manier.

Aan een terrasreiniger zijn de nodige risico’s verbonden bij verkeerd gebruik. Door een te hoge waterdruk kan de reiniger de structuur van je terras of oprit aantasten. De oppervlakte zal wel proper zijn maar tegelijkertijd ook poreuzer geworden, wat averechts werkt: de groene aanslag zal dan extra snel opnieuw tevoorschijn komen en nog moeilijker te verwijderen zijn.

groene aanslag op hout verwijderen

Bij materialen die gevoegd worden (klinkers, tegels, platines,…) moet je ook extra voorzichtig zijn om het voegsel of zand niet te verwijderen. Wil je 100% zeker zijn van een correct gebruik dan koop je best een hogedrukreiniger met bijhorende terrasreiniger. Een ruim aanbod vind je in de webshop.

 

 

2. Chemische producten

Chemische schoonmaakproducten zoals bleekwater en chloor zijn in principe goed geschikt om het terras te ontgroenen. Dergelijke producten zijn weliswaar erg schadelijk voor het milieu. Het grondwater in de tuin en omringende planten zullen er geen wel bij varen. Bovendien kan de kleur van het terras verbleken. Vermijd ook best ammoniak en strooizout.

Chemische producten werden vroeger vaak toegepast maar worden nu als ‘Not done’ beschouwd. Wees slim en help het milieu een handje door te kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief!

 

 

3. Ecologische groen aanslag verwijderaar

Groene aanslag verwijderen kan gelukkig ook met enkele milieuvriendelijke producten die biologisch afbreekbaar zijn. Dit zijn bijvoorbeeld producten op basis van enzymen en bacteriën. Deze producten zijn niet zo duur maar werken wel zeer efficiënt. Nadat het terras is behandeld moet je het product enkele dagen tot een dag lang intrekken om vervolgens met water (bijvoorbeeld een tuinslang) af te schrobben.

Ook kan een gelijke hoeveelheid groene zeep en soda in water worden opgelost om het terras te behandelen. Dit mengsel kan men met een gieter op het terras aanbrengen. Dit mengsel is wel iets minder efficiënt dan de kant-en-klare groene aanslag verwijderaars. Bekijk het aanbod producten in de webshop.

 

4. Schoonmaakazijn

Groene aanslag verwijderen is eveneens mogelijk met schoonmaakazijn, een sterker middeltje dan gewone azijn. Deze soort azijn is eveneens biologisch afbreekbaar. De azijn moet met water vermengd worden (1 liter water voor elke liter azijn) en enkele dagen op het terras intrekken. De intussen gelig verkleurde aanslag kan dan met een bezem weggeveegd worden. Schoonmaakazijn is te verkrijgen in de webshop.

 

 

Groene aanslag zelf verwijderen of laten verwijderen?

Je terras, oprit, parking of andere bestratingen kan je ook professioneel laten reinigen door reinigingsfirma’s. Het voordeel van werken met een gespecialiseerd bedrijf is dat ze perfect weten welke producten ze moeten gebruiken om je verharding te reinigen:

laten verwijderen of zelf verwijderen groene aanslag?

Het laten reinigen van een verharding is ook niet zo duur. Zeker wanneer je je eigen uren en werkmaterialen gaat rekenen zal je zien dat de prijs best meevalt. Dankzij hun professionele apparatuur gaan professionele reinigers een stuk sneller te werk. Ook de aankoop van grote hoeveelheden reinigingsproducten speelt in het voordeel van de klant.

Benieuwd naar de kosten om jouw verharding te laten reinigen?

Vrijblijvende offertes van gespecialiseerde reinigingsfirma’s actief in jouw regio kan je hier aanvragen.

 

 

Tips om groene aanslag terras te voorkomen

Groene aanslag verwijderen is jammer genoeg nooit een blijvende oplossing. Je kan niet veel doen om groene aanslag volledig uit te sluiten. Wel zijn er enkele belangrijke zaken waarmee je rekening kan houden om de groei van mos en algen op zijn minst te vertragen:

 

 1. Verharding regelmatig schuren met zand
  Het is verstandig om je terras of andere verharding frequent af te borstelen en schuren. Gebruik hiervoor een harde borstel. Voordat je begint te vegen kan je een laagje zand over het terras verspreiden. Dankzij het schuren kan je kleine algen verwijderen zodat ze minder snel de kop zullen opsteken.
 2. Zorg voor een goede afwatering
  Een andere maatregel waar je op kan letten bij de aanleg van het terras is de afwatering. Laat deze ietwat schuin aflopen. Hoe sneller en beter het regenwater kan afvloeien, hoe minder snel mossen en algen een kans krijgen.
 3. Herstel eventuele verzakte tegels
  Soms kunnen terrastegels na verloop van tijd gaan inzakken. Wanneer deze lager liggen, zijn ze vatbaarder voor vocht. Daarom doe je er goed aan deze op te hogen met zand. Hoe minder vocht, des te beter.
 4. Gebruik een kwalitatieve groen aanslagverwijderaar
  Wanneer je kiest voor een kwalitatieve aanslagverwijderaar zal je initieel wat meer betalen, maar dat spaar je snel uit door het lager verbruik en de langere werkzaamheid. Optioneel kan je ook een beschermingslaag aanbrengen die de groei van nieuwe groene aanslag vertraagd. Bekijk het volledige aanbod reinigingsproducten in de webshop.

 

 

aanslag verwijderen

 

Offertes voor terrasreiniging ontvangen?

Kies voor een vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde terrasreinigers