Groene aanslag verwijderen: info & tips

Het is een bekend en hardnekkig fenomeen: je wil buiten genieten van de eerste voorjaarszon maar het terras is geteisterd door groene aanslag. Groene aanslag verwijderen is gelukkig vaak een koud kunstje wanneer het op de juiste manier gebeurt. In dit artikel lees je meer over de verschillende behandelingen en hun voor- en nadelen. Ontdek ook enkele preventieve tips.

Je terras laten reinigen door een reinigingsexpert? Vraag hier gratis offertes aan. 

 

groene aanslag terrasWat is groene aanslag?

Groene aanslag ontstaat voornamelijk tijdens de herfst en winter. Mossen en algen krijgen dan de kans om te groeien op plaatsen waar er lange tijd schaduw en vocht is. Dit ontsiert het zicht van je terras en het maakt de grond ook gladder, waardoor je zou kunnen uitglijden.

De algen en mossen houden het water vast en na verloop van tijd zullen ook schimmels, vuil en bacteriën opduiken. Het ene materiaal is al gevoeliger voor groene aanslag dan het andere. Toch kan deze aanslag zowat elk mogelijk materiaal (hout, natuursteen, tegels, stenen, marmer, metaal,…) aantasten.

 

 

Mogelijke methodes ontmossen terras

Er zijn meerdere gangbare technieken die gehanteerd worden om groene aanslag te verwijderen. Deze zijn weliswaar niet allemaal even efficiënt op lange termijn. We bespreken enkele behandelingsmethodes en hun voordelen of valkuilen:

1. Gebruik van een hogedrukreiniger

Vaak bestrijdt men groene aanslag op het terras met een hogedrukreiniger. Dit is namelijk een snelle manier om de aanslag te verwijderen op een ecologisch verantwoorde manier.

Toch zijn er heel wat risico’s aan verbonden. Het terras zal slechts voor korte duur mosvrij zijn, aangezien de hogedrukreiniger de structuur van het terras kan aantasten. De oppervlakte wordt dan poreus, wat averechts werkt: de groene aanslag zal dan extra snel opnieuw tevoorschijn komen. Bovendien spuit de hogedrukreiniger ook het zand van tussen de voegen.

 

2. Chemische producten

Chemische schoonmaakproducten zoals bleekwater en chloor zijn in principe goed geschikt om het terras te ontgroenen. Dergelijke producten zijn weliswaar erg schadelijk voor het milieu. Het grondwater in de tuin en omringende planten zullen er geen wel bij varen. Bovendien kan de kleur van het terras verbleken. Vermijd ook best ammoniak en strooizout.

 

groene aanslag verwijderen

 

3. Ecologisch: groene zeep en/of soda

Groene aanslag verwijderen kan gelukkig ook met enkele milieuvriendelijke producten die biologisch afbreekbaar zijn. Dit zijn bijvoorbeeld producten op basis van enzymen en bacteriën. Ook groene zeep is een ecologisch alternatief. Deze zeep is niet zo duur maar werkt wel zeer efficiënt. Nadat het terras is ingevet met zeep, moet dit een dag lang intrekken om vervolgens met water (bijvoorbeeld een tuinslang) te worden afgeschrobd.

Ook kan een gelijke hoeveelheid groene zeep en soda in water worden opgelost om het terras te behandelen. Dit mengsel kan men met een gieter op het terras aanbrengen. Deze methode is iets minder arbeidsintensief.

 

4. Schoonmaakazijn

Je terras ontgroenen is eveneens mogelijk met schoonmaakazijn, een sterker middeltje dan gewone azijn. Deze soort azijn is eveneens biologisch afbreekbaar. De azijn moet met water vermengd worden (1 liter water voor elke liter azijn) en enkele dagen op het terras intrekken. De intussen gelig verkleurde aanslag kan dan met een bezem weggeveegd worden.

Heb je last van groene aanslag en wil je deze professioneel laten verwijderen? Een specialist kan ook het beste bepalen hoe jouw terras precies behandeld moet worden. Op onze offertepagina kan je vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij verschillende vakmannen in de buurt. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om offertes aan te vragen.

 

groene aanslag terras verwijderen

 

Tips om groene aanslag terras te voorkomen

Groene aanslag verwijderen is jammer genoeg nooit een blijvende oplossing. Je kan niet veel doen om groene aanslag volledig uit te sluiten. Wel zijn er enkele belangrijke zaken waarmee je rekening kan houden om de groei van mos en algen op zijn minst te vertragen.

 

Terras regelmatig schuren met zand

Het is verstandig om je terras frequent af te borstelen en schuren. Gebruik hiervoor een harde borstel. Voordat je begint te vegen kan je een laagje zand over het terras verspreiden. Dankzij het schuren kan je kleine algen verwijderen zodat ze minder snel de kop zullen opsteken.

 

Zorg voor een goede afwatering

Een andere maatregel waar je op kan letten bij de aanleg van het terras is de afwatering. Laat deze ietwat schuin aflopen. Hoe sneller en beter het regenwater kan afvloeien, hoe minder snel mossen en algen een kans krijgen.

 

Herstel eventuele verzakte tegels

Soms kunnen terrastegels na verloop van tijd gaan inzakken. Wanneer deze lager liggen, zijn ze vatbaarder voor vocht. Daarom doe je er goed aan deze op te hogen met zand. Hoe minder vocht, des te beter.

 

Offertes voor terrasreiniging ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen