Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verhoogd terras

Wil je een nieuw terras aanleggen of je oude terras renoveren? Dan is je terras ophogen een interessante optie. Met zo’n verhoogd terras creëer je een mooi én functioneel hoogteverschil tussen je terras en de rest van je tuin. In dit artikel lees je alles over het laten plaatsen van een verhoogd terras, hoeveel het kost en wat de aandachtspunten zijn. Je ontdekt ook enkele inspiratievoorbeelden die je vast op ideeën brengen.

Ga snel naar:
Hoe verhoogd terras aanleggen?
Prijs verhoogd terras
Aandachtspunten ophogen terras
Verhoogd terras: voorbeelden
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een verhoogd terras?

Een verhoogd terras is niet alleen een mooie toevoeging aan je tuin, maar het is ook erg functioneel. Zo dient het als een buitendeurse uitbreiding van het woonoppervlak als je het terras in het verlengde van de binnenvloer laat plaatsen. Daarnaast is het een goede manier om op natuurlijke wijze water weg te laten lopen van je huis zonder te moeten investeren in afvoerpijpen.

verhoogd terras

 

Hoe verhoogd terras aanleggen?

Er zijn een aantal verschillende manieren om je terras te verhogen. Welke methode je kiest, hangt af van je persoonlijke wensen. Een kort overzicht van enkele populaire opties:

 

OPTIE 1: terras verhogen met keermuur

Een keermuur (doorgaans van gewapend beton) functioneert als afbakening van het verhoogde terras. De exacte hoogte van deze keerwand hangt af van jouw situatie en je persoonlijke wensen. Na de plaatsing van de keermuur vult een vakman de ruimte tussen de muur en je woning met opvulzand, beton of steengruis. Ten slotte werkt hij je verhoogde terras af met een materiaal naar keuze: hout of composiet, beton, klinkers, natuursteen, keramische tegels, …

 

OPTIE 2: terras verhogen met palen

Een hoogteverschil tussen je tuin en je binnenvloer compenseer je gemakkelijk met een verhoogd terras op houten palen. Met een aantal palen en dwarsliggende balken maakt een vakman een stevige houten draagstructuur om de terrasplanken of -tegels op te bevestigen. En aangezien er op die manier ruimte onder het terras over blijft, is ventilatie geen probleem.

 

OPTIE 3: terras verhogen met grind of opsluitbanden

Wil je een terras maar een klein beetje verhogen? Dan kan een vakman ook opsluitbanden of grind als afbakening gebruiken. Het terras ophogen gebeurt op dezelfde manier als bij een keermuur, maar dan met minder benodigd materiaal. Hiermee creëer je een minimalistisch ogend terras dat dezelfde functionaliteiten heeft als andere verhoogde terrassen.

 

Hoe laat ik best mijn terras ophogen?

Wil je een verhoogd terras plaatsen of je huidige terras ophogen? Dan vraag je best gericht advies aan verschillende vakmannen actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kan je een doordachte keuze maken op maat van jouw situatie en persoonlijke wensen.

Advies op maat nodig? Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt met onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Prijs verhoogd terras

Hoeveel kost het verhogen van een terras? De materiaal- en arbeidskosten voor de ophoging zelf komen gemiddeld neer op € 25 à 30 per m². Let op: deze prijs is exclusief eventuele voorbereidende graafwerken en de afwerkingsmaterialen. Een kort overzicht van de richtprijzen voor deze materialen:

Materialen Prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Europees hout€ 50 - 100
Hardhout€ 100 - 150
Composiet€ 100 - 150
Beton€ 50 - 75
Natuursteen€ 100 - 150
Hardsteen€ 100 - 150
Klinkers€ 40 - 80
Kasseien€ 45 - 80
Keramische tegels € 80 - 145

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. De uiteindelijke prijs voor je verhoogde terras verschilt ook van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen op maat, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan zeker gratis voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

terras verhogen

 

Aandachtspunten ophogen terras

Laat je jouw terras ophogen? Dan schakel je best een gespecialiseerde vakman in voor een optimaal eindresultaat op lange termijn. Zo’n ervaren plaatser houdt onder meer rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Goede afwatering: een vakman zorgt er met een optimale hellingsgraad voor dat je geen last hebt van waterplassen op je terras. Indien nodig plaatst hij ook afvoerbuizen voor een efficiënte afwatering.
  • Drempelhoogte van aangrenzende deuren: het is belangrijk dat er geen merkbaar hoogteverschil is tussen je verhoogde terras en de aangrenzende binnenkamer. Een vakman zorgt ervoor dat het terras en de vloer van je binnenkamer naadloos in elkaar overlopen.
  • Terrasoverkapping: een terrasoverkapping is een ideale manier om jezelf in de tuin te beschermen tegen regen of hitte. De plaatsing is echter zeer specialistisch werk en laat je beter over aan een vakman.
  • Sterke fundering: het is belangrijk dat de ondergrond van je verhoogde terras stevig en egaal is. Anders is het nog steeds mogelijk dat je later problemen krijgt met verzakkingen. Een vakman weet waar hij op moet letten en zorgt voor een stabiele fundering.

 

Vergelijken loont: vraag gratis voorstellen aan bij meerdere plaatsers

Niet elke plaatser biedt dezelfde mogelijkheden qua materialen, afwerkingen, … van je verhoogde terras. Zo kan het dat de ene vakman wel werkt met bepaalde houtsoorten, klinkers, … en de andere niet. Daarom vergelijk je best het aanbod van verschillende vakmannen actief in je buurt.

Verschillende offertes aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende plaatsers via onze offertepagina.

 

Inspiratievoorbeelden verhoogd terras

Wil je inspiratie opdoen voor jouw eigen project? Hieronder een aantal mooie voorbeelden van verhoogde terrassen op een rijtje:

 

INSPIRATIE: verhoogd terras met keermuur

terras ophogen

Bij een verhoogd terras met een keermuur zijn er verschillende mogelijkheden. Beton is traditioneel gezien het meest gebruikte materiaal, maar tuineigenaren kiezen steeds vaker voor hout en andere alternatieven om hun tuin te verfraaien. Op het bovenstaande voorbeeld is het verhoogde terras met een keermuur afgewerkt met een trap en bleke tegels die passen bij de rustieke uitstraling van de woning.

 

 

INSPIRATIE: verhoogd terras met trap

verhoogd terras met trap

Is je terras te hoog om in 1 keer op te stappen? Dan is het verstandig om een helling of trap te laten plaatsen. Aangezien een geleidelijk stijgende helling veel ruimte in beslag neemt, kiezen de meeste mensen voor een trap voor hun verhoogde terrassen. Hierbij heb je ook veel ruimte om creatief te zijn. Zo combineert de bovenstaande trap betonklinkers met een houten afwerking aan de randen.

 

 

INSPIRATIE : verhoogd terras op palen

verhoogd terras hout

Een terras op palen heeft meerdere functionele voordelen, maar ook op esthetisch vlak is het een interessante keuze. Door middel van de palen blijft er ruimte over onder het terras en lijkt het alsof het terras in je tuin zweeft. Daarnaast is het mogelijk om te experimenteren met deze hoogte. Heb je bijvoorbeeld veel grote bomen in je tuin? Dan kan je het terras hierin verwerken.

 

 

Alternatief: terras met zitkuil

Wil je hoogteverschil creëren in je tuin, maar zonder ophoging? Kies dan voor een zitkuil. Dit is een verlaagd gedeelte van de tuin waar je met vrienden en familie kan genieten van de buitenlucht. Een zitkuil is op maat te maken, maar doorgaans passen er 5 tot 10 mensen in. Om het zo gezellig mogelijk te maken, kiezen mensen vaak voor een vorm waarin iedereen is te zien. Populaire vormen zijn dus vierkant, rond, ovaal of rechthoekig.

TIP: interesse in een verlaagd of verhoogd terras voor jouw tuin? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

verlaagd terras

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers