Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Steenschotten terras: plaatsing & prijs

Wil je snel en eenvoudig een terras plaatsen in je tuin voor dat ultieme vakantiegevoel? Dan is een steenschotten terras een echte aanrader. Bovendien kan je zulke houten platen met ijzeren randen ook zelf plaatsen als je voldoende handig bent. Sowieso spaar je behoorlijk wat geld uit in vergelijking met andere materialen. Alles over de prijs, plaatsing, … van een terras van steenschotten ontdek je hier!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Steenschotten terras: prijs
Hoe steenschotten leggen?
Zelf leggen: mogelijke valkuilen
Waarom professional inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat zijn steenschotten?

Ongetwijfeld heb je al eens steenschotten gezien in een strandtent, op een muziekfestival, … Het gaat om robuuste houten platen met een ijzeren rand. Ze ontlenen hun naam aan het feit dat ze in steenfabrieken worden gebruikt om gebakken stenen op te laten drogen.

Je kan zulke steenplaten kopen in verschillende varianten: geschuurd of ongeschuurd, in zacht hout of in hard hout (bv. azobe), … Door hun industriële en tegelijk exotische uitstraling katapulteert zo’n steenschotten terras je onmiddellijk naar dat zalige zomergevoel.

Wil je graag steenschotten leggen in je tuin? Dan kan je eventueel zelf aan de slag, maar ook een vakspecialist plaatst zo’n terras in een handomdraai. Zo bespaar je jezelf behoorlijk wat tijd en moeite. Kom nu gratis in contact met een vakspecialist in je buurt!

steenschotten terras

 

Voor- en nadelen van een steenschotten terras

Een steenschot terras maken gaat een pak sneller dan de meeste andere types terrassen. In een handomdraai geniet je van een lekkere cocktail op je nieuwe terras en creëer je een echte tuinbeleving. Naast die snelle montage hebben steenschotten nog een aantal grote troeven en is er één keerzijde aan de medaille. We overlopen het kort!

 

Steenschotten terras: voordelen

 

  • Snel geplaatst: steenschotten als terras leggen vergt minder tijd en moeite dan bv. een keramisch terras verlijmen. Al hangt veel af van de ondergrond waarop je het steenschot terras wil plaatsen. Niet zeker of je zelf tot een topresultaat zal komen? Vraag dan advies op maat aan een professional.
  • Budgetvriendelijk: een terras met steenschotten komt gemiddeld goedkoper uit dan werken met materialen als keramische tegels, natuursteen, polybeton, terrasplanken van hardhout, … Voor een relatief zacht prijsje creëer je je nieuwe favoriete plekje in je tuin.
  • Ecologisch terras: door steenplaten uit een steenfabriek een tweede leven te geven in je tuin, denk je ook aan het milieu. Bovendien kan je zo’n terras makkelijk demonteren, verplaatsen en weer opbouwen. Het is zelfs mogelijk om de steenschotten te gebruiken als bankje, tafelblad, …
  • Onderhoudsvriendelijk: steenschotten vergen amper onderhoud. Het volstaat om deze houten platen af en toe met een borstel grondig te vegen. Ook eventueel mos en algen na de winter kan je vlot weg schrobben met water, een neutraal schoonmaakmiddel en een grove borstel. Gebruik alleen geen hogedrukreiniger, want dat zet de poriën van het hout open.

 

Steenschotten terras: nadelen

 

  • Korte levensduur van goedkope steenschotten: kies je voor steenschotten van zacht naaldhout? Dan kunnen die na een aantal jaar gaan rotten en splinteren. Zulke platen zijn wel goedkoper, maar ze gaan maximaal 10 jaar mee. Daarom investeer je best in steenplaten van hardhout als azobe. Die laatste hebben een levensduur van ongeveer 20 jaar.
  • Minder duurzaam dan sommige andere materialen: een steenschot terras van hardhout gaat dus behoorlijk lang mee, maar het zal nooit zo duurzaam zijn in vergelijking met materialen als natuursteen, keramische tegels, kasseien, … Het is echter ook perfect mogelijk om zo’n terras met steenplaten te gebruiken als tijdelijke oplossing, in afwachting van een terras in een duurzamer materiaal.

 

Steenschotten terras: prijs

Hoeveel kosten steenschotten nu eigenlijk? De kostprijs hangt vooral af van de uitvoering: houtsoort, geschuurd of niet, … Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van 25 à 100 euro per steenschot (incl. btw, excl. plaatsing). Je bepaalt dus zelf hoeveel je wil betalen voor zo’n steenschot terras, afhankelijk van je wensen, je budget, het gebruik (tijdelijk of niet), …

Benieuwd naar een totaalprijs, inclusief plaatsing? Een vakspecialist plaatst je steenschotten erg snel, waardoor de arbeidskosten best meevallen. Je kan gratis en vrijblijvend verschillende prijsvoorstellen vergelijken via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

 

 

Hoe steenschotten leggen?

Ben je handig aangelegd? Dan kan je eventueel de mouwen opstropen en zelf steenschotten leggen in je tuin. Let op: voor een lange levensduur van je nieuwe terras moet je wel rekening houden met enkele aandachtspunten en valkuilen. Hieronder zetten we kort de stappen op een rij die een professionele plaatser van terrassen volgt:

 

  1. Ondergrond correct voorbereiden

    Het is belangrijk om je steenschot terras te leggen op een vlakke, egale ondergrond. Voor een optimaal resultaat kan een expert de bodem een stukje uitgraven en vullen met 15 cm gebroken betonpuin en 5 cm stabilisé. Dat is de meest ideale steenschotten terras fundering. Liever geen graafwerken? Werk dan alle oneffenheden zo goed mogelijk weg, maak de ondergrond zo vlak mogelijk en leg er een worteldoek en stoeptegels op.

  2. Constructie van houten balken maken

    Heb je een egale, droge fundering? Dan legt de vakspecialist daarop een raamwerk van houten balken om een zwevend terras van steenschotten te maken. Hij gebruikt daarvoor kwalitatief hout als azobe of douglas om schade door vocht en houtrot te vermijden. Stabilisé is gelukkig waterdoorlatend, waardoor dat houten raamwerk niet constant nat ligt.

  3. Steenschotten leggen op het raamwerk

    Nu is het tijd om de steenschotten zelf te monteren op de houten balken eronder. Een expert boort die vast met speciale vlonderschroeven. Die gaan niet roesten en zijn lang genoeg om door de steenschotten te boren.

  4. Steenschot terras proper afwerken

    Ten slotte werkt een vakspecialist je terras met steenschotten af volgens de regels van de kunst. Zo werkt hij de randen van je terras af met opstaande houten planken om de fundering mooi weg te werken. Die planken kan je ook beitsen in een kleur naar keuze.

 

Zelf steenschot terras maken: mogelijke valkuilen

Een steenschot terras aanleggen als nieuwe blikvanger in je tuin? Dan kan je eventueel de steenplaten kopen en zelf aan de slag gaan. Je houdt dan wel best rekening met deze valkuilen om een foute plaatsing of korte levensduur van de steenschotten te voorkomen:

 

  • Niet voor kwaliteit kiezen: maak zeker niet de fout om voor de goedkoopste steenplaten te kiezen. Platen van zacht naaldhout zullen sneller gaan rotten en versplinteren. Kies je echter voor een type hardhout als azobe? Dan ben je zeker van duurzame, sterke steenschotten die wel tot 20 jaar meegaan en optimaal bestand zijn tegen houtrot.
  • Geen vlakke, egale ondergrond: je wil uiteraard vermijden dat je houten raamwerk onder de steenplaten niet goed vastligt. Daarom steek je best voldoende tijd en moeite in het egaliseren van de ondergrond. Anders zal je terras niet 100% stabiel zijn als je erop loopt. Idealiter werk je met een steenschotten terras fundering van gebroken betonpuin en stabilisé of zand.
  • Onderbalken van goedkoop hout: niet enkel de steenschotten zijn best gemaakt uit kwalitatief hardhout. Hetzelfde geldt voor de houten onderbalken. Ondanks de waterdoorlatendheid van stabilisé zullen die toch af en toe nat liggen. Daarom kies je ook hier best voor een kwalitatieve houtsoort die goed bestand is tegen vocht.
  • Ongeschuurde steenschotten gebruiken: zulke ongeschuurde platen zijn goedkoper, maar ze zijn ook te splinterig voor een terras. Daarom moet je ze zelf nog gaan schuren met een speciale schuurmachine. Zo’n machine moet je dan weer huren. Kortom, wil je jezelf veel tijd en moeite besparen? Kies dan zeker voor kant-en-klare, geschuurde steenschotten.
  • Verkeerde schroeven nemen: om schot per schot correct vast te boren op de houten balken moet je correcte vlonderschroeven gebruiken. Die zijn gemaakt van roestvrij staal en dus ideaal voor toepassingen buitenshuis. Bovendien zal het hout van de steenschotten met deze schroeven niet splijten.

Fouten bij de plaatsing voorkomen? Dan is het vaak veiliger om het advies in te winnen van een professionele plaatser van terrassen. Ontvang nu gratis advies op maat!

 

Waarom een professional inschakelen?

Geen tijd of zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Geen nood, zoals voor elk type terras kan je ook voor steenschotten een beroep doen op een ervaren plaatser. Zo geniet je optimaal van deze voordelen:

 

  • Advies op maat: waar plaats je je terras het best? Hoe bouw je je fundering op? Wat met een correcte afwatering om een glad steenschotten terras te voorkomen? Of kies je misschien zelfs beter voor een ander materiaal? Een ervaren vakspecialist overloopt met jou al je wensen en geeft je gericht advies.
  • Materialen van topkwaliteit: ook een terras met steenschotten staat of valt met de kwaliteit van de materialen. Niet alleen voor de steenplaten zelf, maar ook voor de onderbalken, de vlonderschroeven, … werkt een expert enkel met hoogwaardige materialen. Dé garantie op een optimaal eindresultaat!
  • Snelle en correcte plaatsing: van het uitgraven van een stukje van je tuin tot en met het afwerken van de randen van je terras… Met al zijn ervaring en gespecialiseerd gereedschap gaan de werken vlot vooruit en geniet je in een mum van tijd van je nieuwe terras. Bovendien ben je zeker van een piekfijne afwerking.
  • Laagdrempelig aanspreekpunt: nog vragen over het onderhoud van je terras met steenschotten? Wil je de steenplaten demonteren om je terras te verplaatsen of ze voor een ander doel te gebruiken? Met al je vragen kan je snel terecht bij je vakspecialist.

Op zoek naar een specialist in terrassen in je buurt? Die vind je snel, eenvoudig en helemaal gratis via onze offertedienst. Het enige wat je moet doen, is het offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers