Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buitentegels: soorten, prijzen & onderhoud

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten buitentegels om je te helpen vinden waar je exact naar zoekt. Wat staat je budget je toe en hoe reflecteer je dat in een duurzame keuze?

 

Soorten buitentegels

keramische tegels voor buitenKeramische buitentegels

Keramische tegels zijn kleur- en krasvast en bovendien ontzettend gemakkelijk te onderhouden. Let bij het leggen van keramische buitentegels goed op de ondergrond: deze moet vlak en goed gedraineerd zijn om een lange slijtvastheid van de tegels te garanderen.

Voor het leggen van keramische tegels moet je rekenen op €80-€145 per vierkante meter, het aanleggen van de ondergrond inbegrepen.

Lees hier meer over keramische buitentegels

 

 

terras met betontegels Betontegels

Betontegels zijn een goedkoper alternatief voor keramiek. Bovendien zijn deze tegels erg sterk en volledig vorstbestendig. Ze vragen echter wel een geregeld onderhoud; dode bladeren bevatten bijvoorbeeld zuren die vlekken kunnen veroorzaken en mossen planten zich snel op de tegels in.

De prijs voor het leggen van een terras in betontegels komt neer op €40-€85 per vierkante meter en vraagt een zandbed als ondergrond.

Lees hier meer over betontegels

 

 

blauwsteen terras Blauwsteen

De meest gekozen vorm van natuursteen voor buiten is blauwsteen. Deze harde steensoort biedt een grote weerstand tegen weer, wind en vuil. Blauwe hardsteen vergt een minimum aan onderhoud: vlekken worden simpelweg door een goede regenbui weggespoeld. Deze tegels kunnen in alle denkbare patronen geplaatst worden en zo creëer je je volledig eigen stijl voor je terras.

Per vierkante meter betaal je voor blauwsteen ongeveer €70.

Lees hier meer over blauwsteen

 

 

basalt tegels voor buiten Basalt tegels voor buiten

Buitentegels uit basalt zijn enorm weer- en kleurvast en volledig krasvrij. Ze zijn iets duurder maar dit gaat gepaard met hun levensduur; kiezen voor basalttegels, is een keuze voor het leven. Basalt vraagt zo goed als geen onderhoud.

De prijs voor de aanleg van dit soort buitentegel zal variëren van €50-€150 per vierkante meter en vraagt een ondergrond uit stabilisé.

Lees hier meer over natuursteen

 

 

 

houttegels terras Andere

Een andere optie voor een natuurlijke uitstraling is het gebruik van houten terrastegels. Dit is een zeer handige optie voor de doe-het-zelver. Houten terrastegels zijn gemakkelijk zelf te plaatsen om een gezellig plaatsje buiten te creëren. Naast houten buitentegels zijn houten planken of composiet tegels ook vaak gekozen alternatieven. Deze zijn erg duurzaam, stevig en trekken minder snel krom.

De prijzen voor een houten terras variëren naargelang het gekozen hout; dit kan gaan van €35 tot €150. Hierbij komt nog de kost van het bevestigingsmateriaal en/of de draagconstructie.

Lees hier meer over houten terrastegels.

Kleine kinderen in huis? Dan zijn rubberen tegels een goede optie. Door hun zachte ondergrond zijn deze hét materiaal bij uitstek voor de ondergrond van speeltoestellen. Rubberen tegels zijn verkrijgbaar vanaf €12 per vierkante meter.

 

Prijs buitentegels plaatsen

Vergeet bij de kostenraming de prijs voor de aanleg van het terras niet te rekenen. Dit houdt het voorbereiden van de ondergrond en het plaatsen van de chape in. Dit is een kost die bovenop de kost van de tegels zelf komt en zal neerkomen op ongeveer een extra €40-€60 per vierkante meter. Als je een terras laat aanleggen door een firma, betaal je slechts 6% BTW op de totale kostprijs in plaats van 21%. Dit kan al snel heel wat euro’s schelen op het uiteindelijke prijskaartje. Voorwaarde is wel dat het terras grenst aan een privéwoning van minstens 10 jaar oud.

Ben je op zoek naar een professional voor het plaatsen van buitentegels? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in het aanleggen van terrassen. Klik hier voor meer info.

 

Schoonmaken

Zoals hierboven reeds gezegd hangt het onderhoud van je terras af, van de gebruikte tegelsoort. Keramische tegels voor buiten vragen weinig tot geen onderhoud. Door de harde toplaag is deze steen niet poreus en zal als gevolg geen vet of vuil gaan opnemen die vlekken zouden kunnen veroorzaken.

In tegenstelling tot betontegels zullen mossen zich niet snel op keramische tegels gaan inplanten, maar zelfs in dat geval kan het zonder veel problemen opgelost worden. Mossen op gepolierde beton zijn gemakkelijk weg te helpen, op ruwe beton iets minder maar met enig schrobwerk ziet jouw terras er ook dan weer als nieuw uit.

Een terras uit natuursteen (basalt of blauwsteen) is daarentegen zo goed als onderhoudsvrij. Toch is het aan te raden om bij gelijk welke tegelvloer dode bladeren weg te vegen om te voorkomen dat deze bepaalde plantenstoffen afgeven die zich op de tegel zou kunnen afzetten. Bij alle tegeltypes is het afgeraden om een hogedrukreiniger te gebruiken en aangeraden om natuurlijke schoonmaakproducten te gebruiken.

 

onderhoud buitentegels

 

Enkele nuttige tips voor het kopen van buitentegels

Onderhoud

Betonnen tegels voor buiten zijn meestal voorzien van een beschermende coating die een water- en vuilafstotende functie hebben. Hierdoor zullen de tegels minder snel vervuilen en minder dagelijks onderhoud nodig hebben. Anderzijds moet deze beschermende coating om de paar jaar vernieuwd worden, wat een grote kost met zich meedraagt. Keramische tegels en natuurstenen tegels zijn uit zichzelf erg water- en vuilafstotend en hebben als gevolg deze coating niet nodig.

 

Formaat

Hoe groter de te plaatsen buitentegels, hoe lager de prijs van de plaatsing. Dit komt doordat er minder voegwerk nodig is en bovendien gaat het plaatsen van het terras hierdoor een pak sneller.

Let bij grote formaten wel op bij scheve muren. Voorkom een lege ruimte tussen muur en tegel die moet opgevuld worden door versneden tegels. Dit heeft een minder mooie en strakke look als resultaat.

 

Legverbanden

Laat je creativiteit de vrije loop bij het kiezen van de legverbanden voor je buitentegels. Deze kunnen klassiek recht geplaatst worden, wat een lineair verband heet. Daarbuiten kan je voor vierkantige tegels kiezen voor een diagonaal of halfsteens verband. Bij rechthoekige tegels is er keuze tussen een elleboog, keper of blok verband. Het kan nog origineler door te opteren voor een molenwiek of spiraal verband wat extra dynamiek geeft aan jouw terras. Vooral bij blauwsteen komt dit erg uniek en persoonlijk tot z’n recht.

moderne buitentegels

 

Offertes voor tegelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde tegelzetter en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van je tegelwerken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde tegelzetters