Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Een buitenhaard plaatsen: Tips en aandachtspunten

In de zomer is het heerlijk om lekker lang buiten op het terras te verblijven en te genieten van het mooie weer. Maar ook in de herfst en in het voorjaar is dat mogelijk, zeker met een buitenhaard op het terras die voor de nodige warmte en sfeer zorgt. In dit artikel kun je meer lezen over de diverse soorten buitenhaarden en de voor- en nadelen ervan. Buitenhaarden zijn bovendien te koop via de webshop.

 

Soorten buitenhaarden

 

Buitenhaarden met rookkanaal

Een buitenhaard die gestookt wordt met hout of kolen heeft altijd een rookkanaal nodig. Meestal is dat een relatief kort kanaal dat rechtstreeks op de haard is gemonteerd. Kenmerkend aan dit soort buitenhaarden is dat ze slechts aan één zijde zijn geopend. Bij het plaatsen van buitenhaarden op het terras moet je er dus rekening mee houden dat het vuur slechts aan één kant te zien is en dat de haard (tijdelijk) flink wat rook kan geven. Iets waar buren bij een verkeerde plaatsing overlast van zouden kunnen ondervinden.

Voordelen: authentieke uitstraling, goede warmtespreiding
Nadelen: aanmaken kost tijd, rookoverlast kan voorkomen

 

Buitenhaard op gas

Buitenhaarden op gas hebben in de regel geen rookkanaal nodig en kunnen daarom in allerlei minimalistische vormen worden uitgevoerd. Deze gashaarden zijn erg decoratief en hebben het grote voordeel dat ze niet gaan roken en dat je ze snel aan kunt steken. De keuze aan modellen is groot. Zo kun je kiezen uit vuurtafels, kolomvormige haarden of brede gashaarden met vlammenspel. Gashaarden zijn erg gebruiksvriendelijk maar je hebt wel aparte gasflessen nodig (propaan) die je moet laten navullen. De meeste haarden kunnen aangepast worden voor gebruik op aardgas.

Voordelen: gebruiksvriendelijk (direct aan of uit, vuur is regelbaar), geen rookontwikkeling
Nadelen: vuurbeeld is niet zo natuurlijk als bij een buitenhaard op hout.

 

Buitenhaard op bio-ethanol

Een buitenhaard op bio-ethanol heeft als voordeel dat je wel de vlammen ziet, zoals bij een houtgestookte haard maar dat je geen overlast hebt van rookontwikkeling. Bio-ethanol brandt namelijk erg schoon en ruikt niet bij verbranding. Dit type haard heeft meestal geen rookkanaal nodig waardoor allerlei moderne en stijlvolle designs mogelijk zijn. Je moet bij dit soort sfeerhaarden wel goed opletten dat je ze veilig gebruikt. Bio-ethanol (vergelijkbaar met spiritus) is erg licht ontvlambaar en ongelukken kunnen zich makkelijk voordoen wanneer je de haard wil bijvullen terwijl deze nog niet geheel is afgekoeld.

Voordelen: veel designmogelijkheden, geen rookontwikkeling, mooi vuurbeeld
Nadelen: bio-ethanol is duurder dan hout of gas, oppassen met de zeer brandbare vloeistof

 

Buitenhaard op gel

Buitenhaarden die op gel werken hebben geen rookkanaal nodig. Ze branden schoon en geven geen rook. Een geldhaard walmt misschien iets meer dan een een bio-ethanol haard maar buiten is dit eigenlijk nauwelijks waarneembaar. Het nadeel van dit type haard zijn de plaatselijke vlammen. De gel die verbrand wordt zit namelijk in potjes en alleen ter hoogte van de potjes zijn de vlammen waar te nemen. Dit in tegenstelling tot bio-ethanol waarbij je een brede vlammenzee kunt creëren. De brandbare gel is in de regel ook iets duurder dan bio-ethanol.

Voordelen: relatief veilig in gebruik, geen rookontwikkeling, moderne vormgeving
Nadelen: gel is duurder dan bio-ethanol, vuurbeeld is wat minder attractief dan bio-ethanol.

 

Welke buitenhaard op het terras nemen?

Wil je een traditioneel vlammenspel zien en vind je het niet erg om de nodige tijd te steken in het laten branden van de haard, kies dan voor een buitenhaard op hout. Houtblokken zijn redelijk goedkoop en je kunt eventueel zelf hout verzamelen, laten drogen en dit later opstoken.

Is de haard voornamelijk bedoeld om sfeer op het terras te verhogen, kies dan voor een gashaard of haard op bio-ethanol. Een gashaard is het meest gebruiksvriendelijk maar geeft een wat minder authentiek vlammenbeeld. Bio-ethanol haarden branden daarentegen wel natuurgetrouw maar je kunt de vlammen niet zo nauwkeurig regelen als bij een gashaard.

 

terras open haard

 

Terras heaters

Terras heaters vormen een goed alternatief voor een tuinhaard. Ze zijn speciaal gemaakt om de warmte zo efficiënt mogelijk af te kunnen geven. Mobiele terras heaters zijn gasgestookt en je kunt ze makkelijk over het terras verplaatsen. De gasfles is in de behuizing van de heater ondergebracht. Een terras heater is voornamelijk bedoeld om zo veel mogelijk warmte af te geven, het vlammenspel is dan ook van ondergeschikt belang alhoewel je bij sommige typen heaters toch een mooie steekvlam kunt zien.

Wens je terrasverwarming te kopen? Bekijk het aanbod in de webshop.

 

Buitenhaard op bio ethanol

 

Verschil buitenhaard en buiten houtkachel

De begrippen buitenhaard en buitenkachel worden nogal eens door elkaar gebruikt, dit terwijl er toch een aantal verschillen zijn. Het voornaamste verschil is dat een houtkachel een glazen deurtje heeft en een haard niet. Het deurtje heeft een grote impact op het verbrandingsproces. Bij een gesloten kachel verloopt dit proces namelijk efficiënter dan bij een open haard. Een houtkachel geeft in de regel ook meer warmte dan een buitenhaard en produceert in optimale omstandigheden ook minder rook omdat de verbranding vollediger verloopt. Meer info over de houtkachel vind je op de website haarden-kachels.be.

 

Rookontwikkeling bij een terrashaard

Een houtgestookte buitenhaard die goed warm wordt en goed trekt hoeft in principe niet te roken. Toch gebeurt het in de praktijk veel dat haarden erg roken. Meestal heeft dat te maken met hout dat nog vochtig is of een haard die niet goed trekt. In principe kun je ieder soort hout gebruiken in een haard zolang het maar kurkdroog is. Vochtig hout gaat erg snel roken. Tropische harhoudsoorten, eiken en ook hout van fruitbomen zullen in de regel minder rook geven dan grenen of vurenhout. Om een goede verbranding te bevorderen neem je het beste niet te grote stukken hout en klief je het hout goed. Begin met relatief weinig hout en bouw het vuur vervolgens langzaam op.

 

Terrashaard en veiligheid

Iets waar je rekening mee kunt houden bij plaatsing van een buitenhaard op het terras is veiligheid. Hier volgen een aantal aandachtspunten:

•    Bij mobiele buitenhaarden op het terras dien je ervoor te waken dat ze stabiel staan zodat te niet omvallen als je er tegenaan stoot of wanneer de wind er vat op krijgt.
•    De ondergrond van het terras moet bij sommige haarden, zoals houthaarden, bestand zijn tegen hoge temperaturen. Niet alle terrasmaterialen zijn even vuurvast en kunnen de hete vonken of sintels weerstaan die uit de haard springen. Een stenen ondergrond (tegels, beton) vormt meestal het meest veiligste fundament.
•    Kleine kinderen kunnen zich branden aan hete oppervlakken of gaan spelen met vuur. Soms kan een bepaald type haard net iets veiliger zijn voor kinderen dan een ander type.

Koop je terrasverwarming nu online!
✓ Bestel je buitenhaard of heater eenvoudig online via de webshop!