Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Keramisch terras

Wil je een terras met tegels laten leggen? Dan is een keramisch terras 1 van de meest interessante opties. Keramische terrastegels hebben namelijk vele voordelen ten opzichte van alternatieven als betontegels of natuursteen. Wat maakt een terrastegel in keramiek zo’n goede keuze? Hoe verloopt de plaatsing en wat met de prijs per m²? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Keramisch terras prijs
Hoe keramisch terras leggen?
Mogelijke alternatieven
FAQ keramisch terras
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor een keramisch terras?

Twijfel je nog tussen meerdere materialen voor de aanleg van je terras? Dan trekken de vele voordelen van keramische terrastegels je misschien over de streep. Met zo’n terras ben je 100% zeker van…

  • Grote duurzaamheid: een terrastegel in keramiek heeft een harde en slijtvaste toplaag. Daardoor gaan zulke tegels doorgaans erg lang mee. De verschillende weersomstandigheden hebben er namelijk geen vat op. Kortom, een kwalitatief keramisch terras is een investering voor het leven.
  • Vele uitvoeringen: er zijn keramische tegels voor elk terras. Ga je voor een houtlook of een betonlook? Welk kleur past het best bij jouw woning en tuin? Wil je een antisliplaag of niet? Het aantal mogelijke uitvoeringen is zo goed als eindeloos.
  • Mos- en vuilwerend: keramiek heeft een relatief glad oppervlak. Zo kunnen mossen en algen zich moeilijk vasthechten. Bovendien zijn zulke tegels niet poreus en kan vuil niet in het materiaal dringen. Mors je dus met een barbecuesausje, olie, …? Dan zit je niet met ontsierende vlekken.
  • Makkelijk te onderhouden: met een keramisch terras maak je het jezelf makkelijk. Het volstaat om de keramische terrastegels op tijd en stond eens schoon te maken met water en neutrale zeep of met de tuinslang en een borstel.
  • Kleur- en krasvast: tegels voor een keramisch terras zijn tot in de kern gekleurd. Ze behouden dus steevast hun kleur. Bovendien zijn ze ook niet gevoelig voor krassen.

Wil je graag een keramisch terras aanleggen? Pols dan zeker naar het aanbod van meerdere plaatsers in je buurt. Zo krijg je een goed zicht op de mogelijkheden. Start je aanvraag hier!

keramisch terras

 

Mogelijke uitvoeringen van een keramisch terras

Eén van de grote troeven van terrastegels in keramiek is het brede scala aan mogelijkheden. Er bestaat een keramische terrastegel voor elk project. Maar hoe kies je die dan? We zetten de belangrijkste keuzefactoren kort op een rij:

 

1. Welke decoratieve print?

Er bestaat een brede waaier aan decoratieve prints voor keramische terrastegels. Ga je voor een gedetailleerde houtlook met realistische nerven en noesten? Of hou je meer van een betonlook of de uitstraling van natuursteen (graniet, basalt, lei, …)? Jij bepaalt welke print het meest aansluit bij je woning, je tuin en je persoonlijke smaak.

 

2. Welke kleur?

Binnen elk type print heb je ook nog eens een scala aan mogelijke kleuren. Zo zijn er meerdere houttinten, verschillende beton- en natuursteenkleuren, …Bovendien zijn er ook effen tinten en keramische tegels met schakeringen en kleureffecten.

 

3. Welke afmetingen?

Ook de afmetingen van de terrastegels in keramiek hebben een invloed op de uitstraling van je terras. De meest gangbare formaten zijn 60 x 60 cm, 80 x 80 cm, 90 x 90 cm, … Maar naast die vierkante tegels kan je ook voor een rechthoekige vorm gaan, bv. 120 x 30 cm. En wat met de dikte? Een keramische buitentegel is sowieso minstens 2 cm dik. Er bestaan zelfs extra stevige tegels van 3 cm dik voor je keramisch terras.

 

4. Welk reliëf?

Bij nat weer kunnen de tegels van een keramisch terras iets gladder zijn dan beton- of natuursteentegels. Wil je dat vermijden? Dan is het perfect mogelijk om te kiezen voor een ruwere oppervlaktestructuur. Dankzij dat antisliplaagje voorkom je mogelijke valpartijen.

 

Vergelijk het aanbod van meerdere vakspecialisten in je buurt!

Uiteraard kies je niet zomaar de eerste de beste keramische terrastegel. Het gamma aan uitvoeringen kan namelijk verschillen van plaatser tot plaatser. Niet meer dan logisch dat je dus meerdere vakspecialisten in je buurt gaat vergelijken. Zo kies je gegarandeerd jouw gedroomde terrastegel. En daarbovenop kan je ook prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … naast elkaar leggen.

Gratis in contact komen met specialisten in tegelwerken? Goed nieuws, het enige wat je moet doen, is het offerteformulier invullen. Ontvang vrijblijvend advies & prijzen op maat!

 

Keramisch terras prijs

Voor een totaalprijs voor een keramisch terras moeten we de materiaal- en arbeidskosten optellen. Een keramische terrastegel kost gemiddeld 30 à 65 euro per m² (excl. btw en plaatsing). Een tegelwerker rekent dan weer een tarief van 35 à 40 euro per uur (excl. btw). Zo kom je voor het laten aanleggen van een keramisch terras op een gemiddelde totaalprijs van 80 à 145 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van een correcte prijs voor jouw project? Leg dan de kostenposten van meerdere prijsvoorstellen naast elkaar. En bevraag de tegelwerkers zeker naar eventuele grote verschillen qua materiaal-, arbeids- of verplaatsingskosten. Ontvang vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen op maat!

 

terras keramisch

 

Hoe keramisch terras leggen?

Een stabiele en goed gedraineerde ondergrond, een correcte hellingsgraad voor de waterafvoer, de juiste voegdikte, …: een keramisch terras aanleggen vergt de nodige ervaring en expertise voor een optimaal eindresultaat. Zelf aan de slag gaan, is dan ook enkel een goed idee als je een doorgewinterde klusser bent. Een gespecialiseerde tegelwerker gaat doorgaans als volgt te werk:

 

  1. Voorbereiding + grondwerken uitvoeren

    Een expert zal je toekomstige terras eerst grondig opmeten en afbakenen met afzettouw. Daarna graaft hij het gemarkeerde gebied uit met een diepte van 15 à 20 cm. Hij plaatst ook opsluitbanden iets dieper langs de randen van het stuk grond. Zo voorkomt hij dat de randen van je keramische terras zouden verzakken.

  2. Onderlaag correct aanbrengen

    Bij een keramisch terras volstaat een gewoon zandbed niet. Een specialist kiest daarom voor zand in combinatie met betongranulaat en een speciale mortel. Zo creëert hij een stabiele en goed drainerende ondergrond voor je keramisch terras. Hij houdt daarbij ook goed rekening met de hellingsgraad. Een hellingshoek van 2% is ideaal voor een goede afwatering.

  3. Keramische terrastegels plaatsen

    Is die onderlaag mooi glad gestreken en eventueel aangedrukt met een speciale trilplaat? Dan is het tijd om je keramische terrastegels in de drainerende mortel te plaatsen. Daarvoor gebruikt de expert een lijmlaag. Hij laat ook voldoende afstand tussen de tegels, zodat ze nog kunnen uitzetten. Tijdens deze tegelwerken houdt de specialist ook nog steeds het vereiste afschot goed in de gaten.

  4. Keramisch terras voegen

    In een laatste fase voegt de vakspecialist je terrastegels op en vult de groeven verder met zand. Zo vermijdt hij dat de tegels later zouden verschuiven of dat er onkruid tussen begint te groeien.

Op zoek naar een tegelwerker in je buurt? Die vind je snel en eenvoudig via onze offerteservice!

 

Mogelijke alternatieven

Naast een keramisch terras zijn er uiteraard nog andere materialen om uit te kiezen. Die hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen, voor- en nadelen en prijs. Een kort overzicht van de mogelijkheden:

  • Ander type terrastegel: naast keramische tegels kan je ook betontegels laten leggen. Die zijn iets budgetvriendelijker, maar ook uitermate stevig en duurzaam. Ga je liever voor een meer authentieke uitstraling? Dan zit je goed met natuursteen. Ook hier zijn de opties qua soorten, afwerkingen, … groot. Alleen zijn tegels in natuursteen gemiddeld de duurste optie.
  • Hout: in plaats van tegels kan je natuurlijk ook een natuurlijk materiaal als hout kiezen. Er bestaat een houtsoort voor elk terras, elk budget en elk type woning en tuin. Hardhout (tropisch of Europees) is de meest duurzame keuze, maar ook thermowood gaat erg lang mee. Het enige nadeel in vergelijking met tegels? Het frequentere onderhoud.
  • Klinkers: afhankelijk van je budget kan je kiezen voor beton- of kleiklinkers. Die laatste zijn duurder, maar hebben ook een langere levensduur en blijven langer in mooie staat. Hou er wel rekening mee dat de plaatsing van een terras in klinkers behoorlijk arbeidsintensief is.
  • Kasseien: naast je oprit kan je ook je terras laten aanleggen met kasseien. Zeker als je houdt van een landelijke, pastorale stijl. Kasseien zijn dankzij hun grote duurzaamheid een keuze voor het leven. Bovendien winnen ze enkel aan schoonheid naarmate ze ouder worden.

 

Enkele veelgestelde vragen

Een keramisch terras leggen? Een gespecialiseerde plaatser helpt je graag verder met raad en daad. Ook hieronder vind je al het antwoord op enkele veelgestelde vragen over dit type terras:



  • Hoe moet ik een keramisch terras reinigen?
    Dankzij het gladdere, niet-poreuze oppervlak van keramische tegels valt het onderhoud van zo’n terras best mee. Het volstaat ruimschoots om het terras op tijd en stond proper te maken. Dat kan je doen met een tuinslang en een schuurborstel, maar ook met een dweilbeurt met een neutrale zeep. Gebruik je een hogedrukreiniger? Hou dan zeker voldoende afstand tot het steenoppervlak en gebruik geen vuilfrees.


  • Kunnen keramische terrastegels glad worden?
    Het harde oppervlak van een keramisch terras zorgt ervoor dat algen en ander vuil zich moeilijker kunnen vasthechten. De keerzijde van de medaille is wel dat zulke tegels bij nat weer glad kunnen zijn. Gelukkig kan je dat voorkomen door te kiezen voor een tegel met een ruwer, grover reliëf. Dankzij dat antisliplaagje voorkom je mogelijke valpartijen.


  • Kan ik ook keramiek met beton combineren?
    Zeker. Er bestaan tegels die keramiek combineren met de stevigheid van beton. Die bestaan uit een betonnen onderlaag van 3 à 4 cm met daarboven een keramische toplaag van 1 cm. Zulke dikkere tegels laten zich makkelijker plaatsen dan de klassieke keramische terrastegels.

 

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers