Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Aanleggenterras.be Inspiratie & advies voor het aanleggen van een terras.
Vergelijk meer dan 300 gespecialiseerde plaatsers online!
header image
Aanleggenterras.be

Waaltjes terras

Waaltjes bestaan al heel lang. Als je door de centra en straten van oude steden loopt, kom je er ongetwijfeld tegen. Maar je ziet deze oude straatstenen steeds meer opduiken in tuinen en op terrassen. Alles over de prijs van waaltjes voor je terras, de voordelen en de mogelijkheden vind je hier!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen waaltjes
Mogelijkheden waaltjes terras
Prijs terras met waaltjes
Belangrijke aandachtspunten
Zelf waaltjes terras aanleggen of niet?
Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Wat zijn waaltjes?

Waaltjes of oude waaltjes zijn lange, smalle stenen van 20 cm lang en 5 cm breed. De dikte varieert tussen de 5 en 8 cm, afhankelijk van de belasting. Waaltjes zien er tijdloos en elegant uit en je kan ze gemakkelijk in een patroon naar wens leggen. Eeuwenlang zijn ze gebruikt voor wegen en paden. Je kan er ook voor kiezen om waaltjes als terras te leggen. Er zijn 2 soorten:

 1. Gebakken waaltjes: dit soort waaltjes bestaan uit gedroogde rivierklei die onder een hoge temperatuur gebakken is. Gebakken waaltjes gaan generaties mee en zijn makkelijk in onderhoud. Ze worden in de kern gekleurd en zullen daarom ook niet van kleur veranderen.
 2. Beton waaltjes: wil je graag een goedkoper alternatief? Kies dan beton waaltjes. Die zijn stevig en kunnen een zware belasting verdragen. Ze zijn in zowat elke kleur te verkrijgen omdat er tijdens de productie kleurstof aan toegevoegd is. Daarom zijn ze wel minder kleurvast dan gebakken waaltjes.

Wil je graag een waaltjes terras laten aanleggen? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende vakmannen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

waaltjes terras

 

Voordelen en nadelen waaltjes

Er hangen heel wat voordelen vast aan waaltjes. Daarnaast kennen ze ook enkele nadelen. We zetten ze even op een rijtje:

 • Duurzaam: waaltjes zijn heel erg duurzaam. Ze kunnen namelijk met gemak 125 jaar mee. Bovendien worden ze vaak hergebruikt.
 • Sterk: omdat de klinkers op een extreem hoge temperatuur zijn gebakken, zijn ze ijzersterk en kunnen ze goed tegen vorst, zware belasting en strooizout.
 • Weinig onderhoud: vuil en mos hechten zich moeilijk vast aan waaltjes. Zijn ze toch vuil? Dan kan je ze eenvoudig schoonmaken met wat water en een bezem.
 • Personaliseerbaar: waaltjes kennen oneindig veel mogelijkheden. Je kan jouw terras uniek maken door te kiezen voor speciale kleuren of originele legverbanden.

 

 • Prijzig: waaltjes plaatsen is een intensieve klus die lang kan duren. Bijgevolg loopt het prijskaartje vaak hoger op dan bij andere materialen.
 • Onkruid: je moet regelmatig onkruid wieden als je een waaltjes terras hebt. Onkruid kan namelijk door de spleetjes van de waaltjes groeien.

 

Mogelijkheden waaltjes terras

Een waaltjes terras kan je gemakkelijk personaliseren. Er zijn namelijk heel wat mogelijkheden om uit te kiezen. Hieronder vind je ze opgesomd:

 

1. Formaat

Er zijn twee afmetingen van het waalformaat: WF65 en WF85. Beide formaten zijn ongeveer 20cm lang en 5cm breed. Het verschil zit hem in de hoogte van de steen. WF65 is 67 mm hoog terwijl WF85 85mm hoog is. Er passen ruwweg 100 waaltjes in een vierkante meter.

 

2. Kleur

Waaltjes zijn in zowat elke kleur te verkrijgen, maar de meest voorkomende zijn rood, bruin of oranje. Het belangrijkste is echter dat de kleur van de waaltjes past bij de stijl, het materiaal en de uitstraling van je woning. Op die manier vormen je woning en terras één mooi geheel.

 

3. Productiemethode

Waaltjes kennen 2 productiemethoden. Bij de vormbak-methode wordt de klei in een mal gedaan en gebakken. Dit levert strakke waaltjes op. Liever ruwe stenen? Kies dan voor de strengpers-methode waarbij de klei door een mal geperst wordt, de streng in kleiblokken wordt verdeeld en gebakken.

 

4. Bezand of onbezand?

Vroeger was zand nodig om de klei uit de vormbak te krijgen. Tegenwoordig zijn er andere technieken, waardoor waaltjes ook een onbezand oppervlak kunnen hebben. Welke je kiest, hangt dus af van je persoonlijke smaak.

TIP: hulp nodig bij het navigeren door de mogelijkheden van een waaltjes terras? Vraag dan advies aan een professionele plaatser. Die vind je gemakkelijk via onze offerteservice.

 

Hoeveel kost een terras met waaltjes?

De prijs van een waaltjes terras hangt af van een aantal factoren. Denk maar aan de grootte van het terras, de gekozen uitvoering, de grootte van de waaltjes… Een enkel waaltje kost ongeveer € 0,22. Wil je graag een prijs per vierkante meter? Reken dan op ongeveer € 20 à 35 per m² (excl. btw en plaatsing).

LET OP: voor de plaatsingskosten tel je best ongeveer € 35 per uur neer. Houd er rekening mee dat de kosten voor de plaatsing verschillen van vakman tot vakman. Wil je graag een concreet prijsvoorstel voor jouw situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij verschillende plaatsers.

 

terras waaltjes

 

Waaltjes terras leggen: aandachtspunten

Een waaltjes terras aanleggen is een arbeidsintensieve klus. Daarom schakel je best een vakman in. Die weet perfect waar hij mee bezig is en met welke zaken hij rekening moet houden:

 • Genoeg waaltjes voorzien: een vakman zal stenen moeten breken bij het aanleggen van je waaltjes terras. Daarom is het belangrijk dat hij ongeveer 10% extra waaltjes meeneemt.
 • Patronen: welk patroon wil je voor je waaltjes terras? Je kan kiezen uit halfsteenverband, cirkelvormen, elleboogverband, visgraatverband…
 • Ondergrond: om verzakkingen te voorkomen, zal een vakman de ondergrond correct voorbereiden. Hij beschikt daarvoor over het nodige gereedschap. Zo moet je bv. zelf geen graafmachine huren.
 • Kantafsluiting voorzien: door een kantafsluiting zullen de waaltjes niet verschuiven. Een plaatser maakt die kantafsluiting met een boordsteen in dezelfde kleur als de waaltjes.

BELANGRIJK: wil je graag een waaltjes terras laten plaatsen? Schakel dan een professionele plaatser in. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende vakmannen. Start je aanvraag hier!

 

Zelf waaltjes terras leggen of vakman inschakelen?

Om een waaltjes terras aan te leggen heb je expertise, ervaring en kennis nodig. Het is dus absoluut niet aangeraden om het zelf te doen. Bovendien geniet je van heel wat voordelen als je een vakman inschakelt:

 • Advies op maat: een vakman staat je bij van het begin tot aan het einde van het proces. Je kan bij hem terecht met al je vragen over je waaltjes terras.
 • Correcte plaatsing: een waaltjes terras aanleggen is geen gemakkelijke klus. Een vakman inschakelen is dus de beste garantie op een optimaal resultaat.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman werkt alleen met hoogwaardige materialen. Voor jouw terras zal hij dan ook alleen maar kwalitatieve waaltjes gebruiken.
 • Garantie bij schade: leg je toch je waaltjes terras zelf aan? Dan draai jij op voor de kosten bij eventuele schade. Dat is bij een vakman niet het geval.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar en grenst je terras aan je huis? Dan geniet je van het verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

 

TIP: schakel een vakman in om je waaltjes terras aan te leggen!

Een professionele plaatser inschakelen is de beste optie als het gaat om een waaltjes terras. Het is een precieze klus die veel ervaring vergt. Om zeker te zijn van een correcte prijs vergelijk je best een aantal vakmannen. Via onze offerteservice ontvang je gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende plaatsers. Start je aanvraag hieronder:

 

 

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers