ThermoWood terras
Wie graag een houten terras wil maar om ecologische redenen het gebruik van hardhout wil vermijden, kan eens overwegen om ThermoWood te gebruiken als terrasbeplanking. ThermoWood is namelijk zeer duurzaam en heeft het mooie natuurlijke uitzicht van hardhout. Wat ThermoWood precies is en waarom het erg geschikt is om een terras mee te maken, lees je in dit artikel.
Wat is ThermoWood?
ThermoWood is hout dat door langdurige verhitting en droging verduurzaamd is. Door een langdurig verhittingsproces verandert de chemische structuur van het hout dusdanig dat het zeer bestendig wordt tegen vocht, bacteriegroei en insecten. ThermoWood wordt ook wel thermisch gemodificeerd hout of thermisch hout genoemd. Het heeft de eigenschappen en kwaliteiten van hard hout maar niet de ecologische nadelen ervan.
ThermoWood wordt veel gebruikt als materiaal voor gevelbekleding, parketvloeren, en terrassen. Terrasplanken van ThermoWood worden veelal gemaakt van Noord-Europese bomen die op duurzame wijze zijn verbouwd. Ze zijn zeer geschikt als vervanger van hardhouten terrasplanken, zoals teak of bankirai. In tegenstelling tot hardhout heeft ThermoWood een zeer kleine ecologische voetafdruk.
Eigenschappen van Thermisch hout
Uitzicht en soorten
Het hangt van de houtsoort af, welk uitzicht een terras van ThermoWood uiteindelijk zal hebben. Een aantal houtsoorten zijn: grenen, dennen, lorken en Oregon Pine. Daarnaast speelt ook de afwerking van het hout een rol. Zo kunnen er groeven worden toegepast en kan het hout in een bepaalde kleur gebeitst worden. ThermoWood zal overigens na verloop van tijd, door invloed van de zon, gaan vergrijzen. Het krijgt dan een mooie natuurlijke zilvergrijze tint. ThermoWood geeft je bijna hetzelfde uitzicht als dat van hardhout.
Levensduur thermisch hout
De levensduur van een terras in ThermoWood hangt van een aantal factoren af. Zo is het bij ThermoWood erg van belang om veel aandacht te besteden aan de ondergrond. Deze moet voldoende stabiel zijn zodat de terrasplanken nergens kunnen doorbuigen. Themowood is namelijk uitstekend bestand tegen vocht en is zeer vormvast maar kan minder goed tegen ‘buigbelasting’. Bij gemiddelde weersomstandigheden en normaal gebruik, zal een goed aangelegd terras van ThermoWood gemiddeld zo’n vijftien tot twintig jaar mee gaan.
Gladheid
Net zoals bij de meeste andere houtsoorten moet er voldoende waterafdracht mogelijk zijn om algvorming te voorkomen. Door de ThermoWood terrasplanken jaarlijks te reinigen zullen deze op natte dagen niet gladder zijn dan een tegelvloer. Groeven in het hout hoeven ook niet per se voor minder gladheid te zorgen. In groeven kunnen vocht en vuil zich namelijk gemakkelijk ophopen wat dan weer mos en algenvorming tot gevolg heeft. Groeven hebben dus alleen een anti-slip werking wanneer ze voldoende schoon gehouden worden. Je thermisch hout geregeld schoonmaken is dus de boodschap.
Onderhoud ThermoWood terras
Een terras van thermisch gemodificeerd hout behoeft over het algemeen zeer weinig onderhoud. Mocht het nodig zijn, dan kun je het schoon spuiten met een hogedrukspuit. Maar gebruik zeker niet te veel druk en houd voldoende afstand tot het terras, anders beschadigt het onherroepelijk. Om algenvorming tegen te gaan is het aan te raden om het hout af en toe te behandelen met een algendodend middel. Tussendoor borstelen met water en een milieu vriendelijke zeep is ook prima.
De voordelen van ThermoWood zijn: zeer kleine ecologische voetafdruk, lange levensduur van het hout tot wel 25 jaar, vormvast, weinig onderhoud, goedkoper dan houtcomposiet en hardhout.
Prijs ThermoWood terrasplanken ivm andere houtsoorten
ThermoWood is goedkoper dan hardhout en composiet. De prijs varieert van € 40.00 tot € 65.00 per vierkante meter. De ecologische voetafdruk van ThermoWood is vele malen kleiner dan die van hardhout en houtcomposiet. Tijdens het productieproces wordt er alleen gebruik gemaakt van stoom om het hout te verduurzamen en komen er totaal geen chemicaliën aan te pas. Daarnaast hoeven er geen bomen in regenwouden gekapt te worden.