Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Aanleggenterras.be Inspiratie & advies voor het aanleggen van een terras.
Vergelijk meer dan 300 gespecialiseerde plaatsers online!
header image
Aanleggenterras.be

Houten terrastegels: info & prijzen

Wil je graag genieten van een houten terras? In plaats van de vaak geziene lange planken kan je ook opteren voor losse houten terrastegels. Deze tegels zijn makkelijk te plaatsen, en je kan er origineel mee uit de hoek komen! In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen, prijzen en formaten van houten terrastegels. Ook kom je te weten hoe deze tegels worden aangelegd.

Een terras met houten terrastegels laten aanleggen? ✓ Vraag hier gratis offertes aan!

 

houten terrastegels Voor- en nadelen van houten tegels

Terrastegels in hout hebben heel wat charmes, al zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Hieronder ontdek je alle voordelen en nadelen:

+ In tegenstelling tot stenen tegels, worden de tegels in de zomer niet zo heet. Ze zullen aangenaam warm aanvoelen, zodat je er blootsvoets over kan lopen.

+ Hout heeft een warme en authentieke uitstraling, wat prachtig past bij de natuurlijke en groene tuinomgeving. De tegels vormen zo de perfecte verbinding tussen huis en tuin!

 

+ Houten tegels voor buiten zijn in verschillende formaten en kleurschakeringen beschikbaar. Je kan deze eventueel met elkaar combineren en op verscheidene manieren plaatsen; zo geef je gemakkelijk je eigen ’touch’ aan het terras!

+ Het is gemakkelijk werken met houten terrastegels. Hoewel het niet te onderschatten valt, kan de doorgewinterde doe-het-zelver zelf aan de slag met de tegels.

De tegels kunnen op zowat elke mogelijke ondergrond geplaatst worden. Het maakt ook niet uit of die ondergrond vlak dan wel hellend is. 

 

Houten terrastegels zijn doorgaans iets minder dik en stevig dan houten terrasplanken. Daardoor bestaat het gevaar dat de tegels na verloop van tijd gaan doorbuigen of krom zullen trekken. De tegels mogen dus niet al te zwaar belast worden.

De tegels zijn dus niet zo duurzaam als houten planken, al hangt veel ook af van de gekozen houtsoort.

Het thermische vermogen van hout is niet zo groot; in de zomer zullen de tegels ’s avonds dus snel afkoelen. Sommige mensen zullen deze frisheid echter aangenaam vinden.

De houten tuintegels hebben open voegen. Dit betekent dat er eventueel kleine voorwerpen tussen kunnen vallen.

Omgekeerd kunnen ook insecten hun weg door de spleten naar boven vinden. Overdag vormt de grond onder de tegels een ideale en koele schuilplaats.

 

houten terrastegels

 

Europees hout versus hardhout

Houten terrastegels kunnen gemaakt zijn uit verschillende houtsoorten. Europees hout is een stuk goedkoper dan tropisch hardhout. Met Europees hout bedoelen we hout dat afkomstig is van naaldbomen, ook wel ‘zachthout’ genoemd.

Hardhouten tegels zijn daarentegen erg duurzaam, maar ook heel wat duurder dan die in naaldhout. Bekende soorten hardhout zijn onder andere bangkirai, ipé, padouk, ceder en afzelia. Bij hardhouten terrastegels is het risico op vervorming trouwens veel kleiner.

Om de duurzaamheid van naaldhout te vergroten, wordt het geïmpregneerd: men behandelt het met een speciaal product zodat het beter beschermd is tegen vocht. Indien het hout goed geïmpregneerd is, kunnen de tegels minstens 10 à 15 jaar meegaan.

 

Hoeveel betalen voor houten tuintegels?

Zijn houten tuintegels goedkoop? De prijs voor zo een terras kan sterk schommelen, afhankelijk van enkele factoren. Zo speelt om te beginnen de gekozen houtsoort een aanzienlijke rol in de prijsbepaling.

Ook de grootte van het terras heeft uiteraard een invloed op de prijs. Geïmpregneerde houten terrastegels kan je aankopen vanaf 20 à 25 euro per vierkante meter. Een hardhoutsoort zoals bangkirai kost daarentegen al snel minstens 45 euro per vierkante meter. Sommige hardhoutsoorten kunnen zelfs tot 100 euro of meer gaan.

Daar komen nog kosten bij voor de draagconstructie en bevestigingsmaterialen. Deze constructie kost gemiddeld zo’n 30 euro per m². Laat je de tegels aanleggen door een professional, zal je uiteraard ook een meerprijs moeten betalen.

Wil je houten terrastegels laten aanleggen door een specialist? Via onze online offertepagina kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende vakmannen bij jou in de buurt! Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

houten terrastegels

 

Houten terrastegels 100 x 100, 50 x 50 of 30 x 30

De houten tegels hebben gewoonlijk een vierkante vorm. Er zijn drie gangbare formaten: 100 x 100 cm, 50 x 50 cm of 30 op 30. Op die manier kan je heel wat verschillende patronen en effecten creëren, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Wissel bijvoorbeeld grote en kleine tegels met elkaar af.

Heb je het meer voor kleine tegeltjes? Ook dan kan je je gading vinden. Er zijn bijvoorbeeld tegels te verkrijgen die bestaan uit vier kleinere vierkanten, zodat je eigenlijk vier tegels in één hebt. Een ander idee is om zo’n tegel als accent te gebruiken.

Ook wat de plaatsing van de tegels betreft, kan je verschillende richtingen uit. Zo kan je de tegels bijvoorbeeld in dezelfde richting positioneren en voor variatie zorgen door met verschillende houtsoorten te werken.

In de meeste gevallen wordt er weliswaar voor geopteerd om de tegels afwisselend horizontaal en verticaal te plaatsen. Daardoor krijg je een mooi contrasterend geheel. Je kan dan als het ware een sfeervol dambord-effect creëren door ook nog eens met alternerende kleurschakeringen te werken, zoals in onderstaande foto. Je kan de tegels ook zelf in een bepaalde kleur (laten) lakken.

 

terrastegels hout

 

Tuintegels hout aanleggen

Houten terrastegels leggen gebeurt vaak aan de hand van een houten balkenstructuur. Het terras moet immers stevig verankerd liggen. Hoe de houten tegels buiten gemonteerd worden, hangt af van de ondergrond:

 

1) Harde ondergrond

Is er een harde ondergrond aanwezig? Dan kunnen de balken rechtstreeks in die ondergrond vastgemaakt worden aan de hand van pluggen en schroeven.

 

2) Volle grond

Moeten de tuintegels op de volle grond aangelegd worden? Dan zijn er twee opties gebruikelijk: het raamwerk op harde houten paaltjes plaatsen, dan wel op betonblokken. Deze paaltjes moeten 60 cm van elkaar staan en 40 à 50 centimeter in de grond zitten. Ze worden vervolgens overgoten met beton. Kies je voor de methode met betonblokken, dan worden deze bevestigd op een laag beton of gestabiliseerd zand.

Het is in beide gevallen belangrijk om onder de balken een gronddoek (geo-textiel) te plaatsen om de groei van onkruid of vocht tegen te gaan.

In dit artikel kan je meer informatie lezen over de aanleg van een houten terras.

TIP! Een houten terras vereist over het algemeen meer onderhoud dan bijvoorbeeld beton, natuursteen of klinkers. Hout is een materiaal dat leeft en glad is. Daarom is het aangeraden de tegels te voorzien van een antisliplaag. Eventueel kan je de tegels ook nog bedekken met een grindlaag om gladheid tegen te gaan.

 

Houten tuintegels leggen is niet zo moeilijk in vergelijking met andere materialen. Toch mag je deze klus niet onderschatten. Om zeker te zijn van een kwalitatief eindresultaat zonder foutjes, kan je een vakman inschakelen. Via onze offertepagina kan je gratis offertes aanvragen bij professionals. Klik hier om prijsvoorstellen aan te vragen! 

 

houten terrastegels

 

Hoe houten vloertegels buiten onderhouden?

Wat onderhoud betreft, is het aan te raden om je houten terras zeker éénmaal per jaar te behandelen met een middel tegen algen. Ook bladeren en vuil kan je beter geregeld wegborstelen.

Let op: een hogedrukreiniger kan de houten tegels eventueel beschadigen. Houd daarom genoeg afstand aan of kies voor een alternatief (een mengsel van water en groene zeep).
Lees hier meer over het onderhoud van een houten terras.

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers