Keramische terrastegels
Keramische tegels zijn in veel kleuren en afwerkingen te koop en ze kunnen niet alleen binnen maar ook buiten op het terras geplaatst worden. Ze zijn krasvast, wijzigen niet van kleur en door de harde toplaag zijn ze goed schoon te maken. In dit artikel kom je meer te weten over keramische tegels voor het terras en meer specifiek over de voor- en nadelen ervan.
Voordelen van keramische terrastegels
Krasbestendig
keramische tegels zijn erg hard waardoor er niet snel krassen op het oppervlak zullen ontstaan. Pas wel op met materialen die even hard zijn, bijvoorbeeld keramische bloempotten. Bij het verschuiven van zware steenachtige objecten kan er wél krasvorming optreden.
Vuilafstotend en vlekvast
Keramische terrastegels zijn niet poreus waardoor vet en vuil niet in het tegeloppervlak kan dringen. Barbecuesausjes, olie en andere soort vervuiling kunnen dan ook relatief eenvoudig verwijderd worden.
Geen algen- of mosvorming
Algen en mossen kunnen zich niet goed hechten aan het gladde keramische oppervlak en mocht er toch mosvorming optreden dan is dit eenvoudig te verwijderen.
Kleurvast
Keramische tegels voor buiten zijn in de kern gekleurd en behouden levenslang hun kleur.
Grote keuze aan decoratieve prints
Er zijn allerlei decoratieve prints en dessins waaruit je kunt kiezen: basalt, graniet, lei of kwarts, houtlook en betonlook. Daarnaast zijn er nog allerlei varianten. Door innovatieve productiemethoden zijn deze keramische (imitatie)tegels haast niet meer van ‘echt’ te onderscheiden.
Nadelen keramische tegels
Keramische tegels zijn vrij duur (duurder dan betontegels maar wel goedkoper dan natuursteen).
Voor keramische tegels is de kwaliteit van de ondergrond erg belangrijk. Deze moet perfect in orde zijn (stabiel en goed drainerend) omdat anders het risico bestaat dat de tegels gaan barsten. Door deze extra werkzaamheden valt de uiteindelijke kostprijs hoger uit.
In natte periodes kunnen de tegels wat gladder zijn dan betontegels of ruwe soorten natuursteen. Dit is wel afhankelijk van het soort tegel. Tegels met een grove oppervlakstructuur zullen niet gladder zijn dan hun betonnen- of natuurstenen tegenhanger.
Leggen van keramische terrastegels
Bij het leggen van keramische tegels is het van cruciaal belang dat de tegels op een vlakke ondergrond liggen die stabiel is en goed gedraineerd. Dit om te voorkomen dat de tegels in de winter kapot vriezen of scheuren door ongelijkmatige belasting.Vaak gebruikt men een goed verdicht zandbed (metselzand of ophoogzand) van 15 cm dik met hierop een drainerende mortel (2/6 of 2/8 split met een bindmiddel). Hierop komen de keramische tegels te liggen. De tegels worden voorzien van een lijmlaag en vervolgens in de nog natte mortel geplaatst. Om ervoor te zorgen dat het regenwater goed van het terras kan vloeien moet het terras op afschot worden gelegd (1.5% tot 2%).
Onderhoud keramische tegels voor buiten
Keramische tegels zijn niet poreus. Dit maakt ze uitermate onderhoudsvriendelijk. Vocht en vuil kan niet goed in de tegel trekken waardoor het op het steenoppervlak blijft liggen. Keramische tegels kun je eenvoudig schoonmaken met een tuinslang en een borstel of met een hogedrukreiniger. Let er bij het gebruik van een hogedrukreiniger wel voor op dat je voldoende afstand houdt tot het oppervlak en maak geen gebruik van een vuilfrees. Gebruik eventueel een neutrale zeep of een commercieel verkrijgbaar reinigingsmiddel. Er zijn in de handel uitstekende biologisch afbreekbare middelen te koop waarmee je het terras kunt reinigen. Deze middelen zijn niet alleen veilig voor het terras maar ook voor de aanwezige planten.
Kwaliteitskenmerken
Het aanbod aan keramische terrastegels is vrij groot en wereldwijd houden fabrikanten zich met de productie van tegels bezig. Net als bij ieder product heb je ook in de tegelbranche producenten die goedkope keramische tegels op de markt brengen met een toplaag die na verloop van tijd beschadigd kan raken. Vaak zijn dit imitatieproducten uit China die op goedkope manier zijn geproduceerd.
Kies altijd voor een bekende tegelfabrikant, bijvoorbeeld uit Europa of Amerika. Je weet dan zeker dat je een goede kwaliteit volkeramische tegels koopt die na tien jaar gebruik nog even mooi zijn. Hou je van design? Kijk dan zeker naar keramische tegels van Italiaanse makelij. Deze zijn doorgaans erg stijlvol en superieur van kwaliteit.
Kostprijs keramische terrastegels met plaatsing
De kostprijs voor het aanleggen van een terras met keramische tegels bedraagt ongeveer 80 tot 145 euro per vierkante meter (all in prijs). Deze prijs ligt gevoelig hoger dan bijvoorbeeld het aanleggen van een terras in betontegels. Dit komt omdat keramiek duurder is dan beton en het aanleggen van de ondergrond meer tijd vraagt. Keramische tegels kunnen nu eenmaal niet zomaar in een zandbed worden gelegd, zoals sommige soorten betontegels. Het voordeel is dan weer dat ze veel sterker en vlekbestendiger zijn.
Interesse om een terras in keramische tegels te laten aanleggen? Klik hier voor meer informatie.
Samenstelling keramische tegels voor buiten
Keramische terrastegels worden gemaakt van een mengsel van zand, klei, bindmiddel, pigment en toeslagstoffen. Dit kleimengsel wordt langdurig in een oven gebakken waarna een harde tegel ontstaat die in de kern gekleurd is. Keramiek is erg hard en daarom kunnen keramische tegels veel dunner (2 cm.) worden gemaakt dan andere soorten terrastegels. Door het toevoegen van pigmenten en het aanbrengen van reliëf in het tegeloppervlak zijn allerlei decoratieve afwerkingen mogelijk (gelijkend op natuursteen, hout, beton of steen). Indien je geen natuursteen wil of beton dan moet je zeker eens kijken naar de diverse soorten keramische tegels voor buiten.
Courante formaten voor terrasaanleg
De meest gangbare formaten voor keramische tegels zijn: 60x60x2cm, en 80x80x2cm. Grotere formaten keramische terrastegels zijn voor buitentoepassingen meestal niet geschikt in verband met de kans op breuk.