Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ipé terras

Een prachtig houten terras dat weinig tot geen onderhoud vergt en lang meegaat? Het kan met een terras in Ipé hout. Dit tropische hardhout is stijlvol, onderhoudsvriendelijk en enorm duurzaam. Wat zijn de andere voordelen van een Ipé terras? Welke uitvoeringen van Ipé hardhout bestaan er? En hoeveel kost het om een terras in Ipé aan te leggen? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen Ipé terras
Mogelijke vormen, structuren en kleuren
Prijs (doe-het-zelf vs. vakman)
Onderhoud Ipé terras
Hoe ipé terras aanleggen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is Ipé hout?

Ipé is een tropische hardhoutsoort uit Midden- en Zuid-Amerika met een zeer grote duurzaamheid (duurzaamheidsklasse 1). Het heeft een zeer gelijkmatige houtstructuur met een fijne, gesloten nerf en zonder een uitgesproken tekening. Daardoor staat Ipé hout garant voor een warme, maar tegelijk strakke en moderne uitstraling.

ipe terras

 

Voordelen Ipé terras

Hou je van de warme, natuurlijke uitstraling van een houten terras? Dan is een Ipé terras een uitstekende keuze. Dankzij dit tropische hardhout ben je zeker van een terras met de volgende voordelen:

  • Enorm duurzaam: Ipé hout is goed bestand tegen vocht, schimmels, versplintering, … Daardoor gaat het makkelijk 25 à 30 jaar mee.
  • Onderhoudsvriendelijk: een Ipé terras moet je 1 à 2 keer per jaar reinigen. Daarnaast vergrijst het hout als je het onbehandeld laat. Dat heeft geen enkele invloed op de kwaliteit en de levensduur. Je kan de vergrijzing ook tegengaan door het hout te oliën. Lees meer over het onderhoud van een terras in Ipé.
  • Stevig en slijtvast: Ipé is een zeer harde en stevige houtsoort. Je terras vertoont dus weinig tot geen sporen van slijtage.
  • Tal van uitvoeringen: je kan Ipé hardhout verkrijgen in verschillende vormen, structuren en kleuren. Zo vind je zeker een Ipé terras dat perfect past bij jouw woning en smaak. Lees verderop in het artikel meer over de verschillende uitvoeringen van een Ipé terras.
  • Dichte structuur: dankzij de dichte structuur en de gesloten nerf neemt het hout weinig tot geen vocht en vuil op. Zo heb je met een terras in Ipé ook veel minder kans op gladheid. In tegenstelling tot andere houtsoorten zal Ipé ook amper krimpen en uitzetten.
  • Zonder zichtbare vijzen: het is mogelijk om Ipé terrasplanken of -tegels met ‘onzichtbare’ clips te bevestigen op de draagstructuur. Zo zie je geen metalen vijzen en oogt je terras erg strak.

 

Uitvoeringen Ipé hardhout

Een terras in Ipé hout is verkrijgbaar in verschillende vormen, structuren en kleuren. Zo vind je ongetwijfeld een variant die past bij jouw woning en wensen. Je kan verschillende keuzes maken op vlak van:

 

1) Vorm van Ipé hout

ipe hout

Je kan Ipé kopen in de vorm van Ipé terrasplanken (zie foto links), maar ook als terrastegels (zie foto rechts). Voor een groter terras kies je beter voor planken. Die zijn doorgaans steviger, dikker en duurzamer. Gaat het om een kleiner terras en ben je van plan om te doe-het-zelven? Dat zijn houten terrastegels in Ipé ook een interessante optie.

 

2) Structuur van Ipé hout

terras ipe

Je kan kiezen voor Ipé terrasplanken of -tegels die mooi gladgeschaafd zijn (zie foto links). Dat zorgt voor een strakke uitstraling. Zie je liever een uitvoering met groeven en een fijne ribbel (zie foto rechts)? Ook dat is een mogelijkheid.

 

3) Kleur van Ipé hout

ipe terrasplanken

Ook met de kleur van je Ipé terrasplanken en -tegels kan je verschillende kanten uit. Zo bestaan er roodbruine varianten die lijken op Padouk (zie foto links), maar je kan ook gaan voor groenachtig bruin of lichtbruin (zie foto rechts). Let op: alle Ipé terrasplanken zullen na verloop van tijd mooi vergrijzen. Wil je de originele kleur liever behouden? Dan moet je het Ipe terras 1x per jaar oliën. Lees meer over het onderhoud.

 

Welke uitvoering kies ik best?

Dat hangt vooral af van jouw persoonlijke smaak. Hou je eerder van gladgeschaafde terrasplanken met een roodbruine kleur? Of verkies je groenbruin Ipé hout met een fijne groef? Tip: je contacteert best verschillende plaatsers. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden voor jouw terras in Ipé.

LET OP: de mogelijkheden kunnen ook verschillen van plaatser tot plaatser. Zo kan het dat bepaalde vakmannen sommige structuren en kleuren wel aanbieden en andere niet. Kijken en vergelijken is dus de boodschap. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij verschillende plaatsers actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

 

Ipé terras prijs per m²

De prijs van een Ipé terras hangt af van verschillende factoren zoals de kwaliteit van het hout, de oppervlakte van je terras, … Wat ook een invloed heeft op de kosten is je keuze om het terras zelf te plaatsen of een vakman in te schakelen. We overlopen kort de kosten voor beide opties:

 

1) Ipé terras zelf plaatsen (enkel materiaalkosten)

Als je je terras in Ipé zelf aanlegt, betaal je enkel de kosten voor de materialen (Ipé hout, bevestigingsmateriaal, …). Je mag in dat geval rekenen op ongeveer 75 euro per m² (incl. btw). Let op: een vakman kan Ipé hout aan scherpere prijzen aankopen. Als je een vakman inschakelt, betaal je bovendien slechts 6% btw als je woning ouder is dan 10 jaar en als het terras aan je woning grenst. Daardoor is het prijsverschil tussen doe-het-zelven en een vakman inschakelen vaak klein. 

 

2) Ipé terras laten plaatsen (materiaalkosten + arbeidskosten)

Schakel je een professionele plaatser in? Dan betaal je naast de materiaalkosten ook de arbeidskosten. In dat geval mag je rekenen op een gemiddelde Ipé terras prijs van 100 à 150 euro per m² (incl. btw en plaatsing), afhankelijk van de kwaliteit, dikte, … van het Ipé hout en de afwerking van je terras. 

TIP: de prijzen van plaatsers kunnen verschillen. Wil je gericht prijzen, uitvoeringen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan zeker gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

ipe terras hout

Onderhoud Ipé terras

Bij het onderhoud van een houten terras is het belangrijk om het verschil te kennen tussen verkleuring en vervuiling. Het onderhoud van Ipé hout in een notendop:

  1. Verkleuring Ipé terras: na een tijdje zal Ipé hardhout mooi vergrijzen. Het is een natuurlijk verschijnsel als gevolg van blootstelling aan UV-stralen. De verkleuring heeft echter totaal geen invloed op de kwaliteit van het hout. Je hoeft hier dus niets aan te doen. Wil je niet dat jouw terras vergrijst? Dan kan je het bij de plaatsing laten behandelen met een speciaal afwerkingsproduct (bvb. olie) waardoor de originele kleur van het hout behouden blijft. De behandeling werkt tijdelijk en moet je dus na verloop van tijd herhalen.
  2. Vervuiling Ipé terras: vervuiling ontstaat als gevolg van algen, mossen, bladeren, … Ipé hout is enorm goed bestand tegen vocht en vuil. Het enige wat je moet doen, is je terras 1 à 2 keer per jaar grondig reinigen. Gebruik je een hogedrukreiniger? Zorg dan dat de waterstraal niet te krachtig is. Je kan ook gewoon een sopje van water en bruine of groene zeep gebruiken. Ook je terras in Ipé voldoende vegen in de herfst is aangeraden.

TIP: een ervaren plaatser kan je meer vertellen over een goed onderhoud van je Ipe terras en de producten die je kan gebruiken bij het reinigen. Ontvang gratis advies op maat via onze offerteservice.

 

Hoe Ipé terras aanleggen?

Een Ipé terras aanleggen gaat relatief snel, maar je moet wel met verschillende aandachtspunten rekening houden (correcte bevestiging van de planken of tegels, goede afwatering, locatie van het Ipé terras, …). Een professionele plaatser gaat doorgaans als volgt te werk:

  1. Ondergrond voorbereiden

    Je kan een Ipé terras aanleggen op een verharde ondergrond. In dat geval kan de vakman een fundering van beton gieten. Ook een plaatsing op de volle grond is mogelijk. De vakman brengt dan houten paaltjes aan (40 à 50 cm diep in de grond) waarop de draagstructuur zal rusten. Of hij werkt met betonblokken op een laag gestabiliseerd zand. Hij beschermt de ondergrond ook tegen onkruid met een worteldoek.

  2. Houten draagstructuur aanbrengen

    Op de ondergrond brengt de vakman een houten draagstructuur van balken aan. De afstand tussen deze balken is afhankelijk van de breedte en de dikte van de terrastegels of terrasplanken in Ipé.

  3. Ipé hout op de draagstructuur bevestigen

    Ten slotte bevestigt de plaatser de Ipé terrasplanken of -tegels op de draagstructuur. Hij gebruikt hiervoor roestvrij bevestigingsmateriaal in inox. Specifiek voor Ipé terrassen bestaat de mogelijkheid om ‘onzichtbare’ clips te gebruiken. Die clips bevestigt de vakman op de houten draagstructuur waarna hij het Ipé hout er gewoon inschuift. Zo krijg je een strakke look zonder zichtbare vijzen.

BELANGRIJK: een correcte plaatsing is essentieel voor een stevig, stabiel Ipé terras met een lange levensduur. Ontvang gratis offertes op maat van plaatsers actief in jouw buurt.

 

 

Ipé terras zelf plaatsen of vakman inschakelen?

Als je handig genoeg bent, kan je zelf je Ipé terras aanleggen. Wil je echter 100% zeker zijn van een correct geplaatst houten terras waar je jarenlang van kan genieten? Dan is het aangeraden om een beroep te doen op de expertise van een professionele plaatser. Zo ben je zeker van …

  • Advies op maat: welke uitvoering van Ipé hardhout past het best bij jouw woning? En laat je beter een betonnen fundering gieten of niet? Een vakman geeft je graag deskundig advies op maat.
  • Correcte en snelle plaatsing: een vakman plaatst je terras in Ipé volgens de regels van de kunst (juiste locatie, stevige draagstructuur, juiste bevestiging van de planken of tegels, goede afwatering, ….). Bovendien gaat de aanleg van een Ipé terras ook snel. Zo blijven de arbeidskosten beperkt.
  • Hoogwaardig Ipé hout: een professionele plaatser gebruikt enkel hoogwaardig Ipé hout, kwalitatieve bevestigingsmaterialen, … Zo ben je zeker van een stabiel en kwalitatief terras met een lange levensduur.
  • Verlaagd btw-tarief: grenst je Ipe terras aan je woning en is je woning meer dan 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor zowel de materiaal- als arbeidskosten.

CONCLUSIE: bij een terras in tropisch hardhout als Ipé is het prijsverschil tussen doe-het-zelven en een vakman inschakelen klein. Zo’n plaatser kan het hout namelijk aan scherpere prijzen krijgen. Als je bovendien ook nog eens slechts 6% btw betaalt op zowel het hout als de arbeidskosten, loont het meer om een beroep te doen op de expertise van een vakman. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

 

Alternatieven voor Ipé hout

Naast een terras in Ipé kan je natuurlijk ook nog kiezen voor een ander materiaal. We zetten enkele vaak voorkomende alternatieven kort op een rij:

  • Andere houtsoort: een houten terras is mogelijk in verschillende houtsoorten. Naast Ipé kan je ook nog kiezen voor een ander tropisch hardhout zoals Padouk, Bankirai, … Daarnaast zijn er ook nog houtsoorten met een duurzaamheidsklasse 2 zoals Europees hout of thermowood. Of combineer je graag de uitstraling van hout met de voordelen van kunststof? Dan is een composiet terras een interessante optie.
  • Polybeton: interesse in een naadloos, onderhoudsvriendelijk terras met een moderne uitstraling? Dan kan je ook kiezen voor een massieve betonvloer. Je kan zo’n polybeton terras laten polieren, maar ook een uitgewassen of een geborstelde betonvloer (grotere antislip-werking) zijn mogelijk.
  • Natuursteen: er bestaat een breed spectrum aan soorten natuursteen en mogelijke afwerkingen. Ga je bv. voor een gevlamde of een gezandstraalde steensoort voor je natuursteen terras? Voor een grijze of een blauwzwarte kleur? Het kan allemaal.
  • Kasseien: zoek je eerder een rustieke uitstraling die past bij je landelijke woning? Dan zijn kasseien ideaal. Er bestaan verschillende uitvoeringen en deze stenen gaan een leven lang mee. Bovendien winnen kasseien enkel aan schoonheid naarmate ze ouder worden.
  • Steentapijt: dit is een mengeling van steenkorreltjes en kunsthars. Zo’n steentapijt is ideaal als terras vanwege zijn onderhoudsvriendelijkheid, stevigheid en snelle plaatsing. Bovendien heb je een ruime keuze aan natuurstenen voor de korreltjes. Zo bepaal je zelf het uitzicht van je steentapijt terras.

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers