Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Bankirai terras: info en inspiratie

Bankirai is een populaire hardhoutsoort die veel wordt toegepast bij terrassen. Het heeft een fijne houtstructuur, is makkelijk te bewerken en is zeer duurzaam. Van een terras in Bankirai zul je jarenlang ongestoord plezier hebben want het heeft weinig onderhoud nodig en gaat zeer lang mee.

 

Wat is Bankirai?

Bankirai is tropisch hardhout dat afkomstig is uit Zuidoost-Azië (voornamelijk Maleisië en Indonesië). Het hout is fijn van structuur en heeft een mooie lichte houtnerftekening. Bankirai is geel tot bruinachtig gekleurd en heeft vaak ook enige roodtinten. Knoesten en andere ‘foutjes’ zul je in deze harde houtsoort niet snel tegenkomen en het is uitermate goed bestand tegen schimmels. Dit verklaart waarom Bankirai zoveel in terrassen, tuinschermen, poorten en pergola’s wordt toegepast.

bankirai

Bankirai is slechts één van de soorten hardhout die afkomstig is van de Shorea-boom. Er zijn nog meerdere vergelijkbare Bankirai-soorten zoals Selangan, Balau en Batu. Van oorsprong heeft het, wanneer het net gerooid is, een gele tot licht-bruine kleur met soms nog enkele roodtinten. Onder invloed van zonlicht krijgt het vooral een donkerbruin uitzicht met een lichte streeptekening. Bankirai is vrij gemakkelijk te bewerken. Het is wel een vrij harde houtsoort maar met goed en scherp gereedschap is het prima op maat te zagen en te schaven. Wil je Bankirai gebruiken voor het terras dan dien je bij het schroeven of spijkeren de terrasplanken wel voor te boren.

 

Levensduur terras in Bankirai

Levensduur terras bankirai

Een terras in Bankirai gaat minstens 25-40 jaar jaar mee. De levensduur is mede afhankelijk van de wijze waarop het terras gebruikt wordt en de mate van onderhoud. Een terras dat regelmatig onderhoud heeft gehad zal vanzelfsprekend langer meegaan dan een verwaarloosd terras dat nooit in de olie is gezet.

Bankirai kun je beter niet verven of beitsen. Het is niet per definitie onmogelijk maar door de structuur van het hout kan de verflaag op den duur gaan bladderen. Beter is het om het hout in de olie te zetten. Er is speciale Bankirai Olie in de handel op waterbasis, waarmee je het hout goed kan behandelen. Het kan zowel op nieuw hout als op vergrijsd hout worden aangebracht. Door het hout met een kwast in de olie te zetten, behoud je de natuurlijke structuur en bescherm je het tegen vocht en vuil en verkleuring door de zon.

Wil je een terras in Bankirai laten aanleggen? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Onderhoud Bankirai terras

Het schoonmaken van een Bankirai terras kun je het beste doen door deze regelmatig te reinigen met een bezem. Veeg zand, ander vuil en en losse bladeren zo veel mogelijk van het terras. Je kunt bij een sterk vervuild terras een hogedrukspuit gebruiken maar let er dan wel op dat je voldoende afstand van het terras houdt en dat de druk niet te hoog is, want anders ga je de Bankirai terrasplanken zeker beschadigen. Je kunt beter twee keer voorzichtig reinigen met een tuinsproeier, wat groene zeep en een borstel dan één keer te ruw met een hogedrukspuit.

Reinigingsmiddelen

Er zijn goede schoonmaakmiddelen in de handel maar je kunt ook gewoon groene zeep gebruiken (i.v.m. het milieu). Is er sprake van groene aanslag dan kun je ook nog een oplossing van water en azijn nemen. Water en Javel (chloor) is ook mogelijk. Een stuk minder milieuvriendelijk maar het is wel een goedkope en effectieve methode om groene aanslag te verwijderen. Oud vergrijsd hout kan behandeld worden met een oplossing van Oxaalzuur, ook wel ontweringswater genoemd. Hierna is het van belang dat het terras weer goed in de olie wordt gezet.

Bankirai met groeven

 

Bankirai terrasplanken met groeven of zonder groeven?

Bij een bankirai terras denkt men vaak aan terrasplanken met groeven. Toch hoeft dit niet altijd nodig te zijn. Dat groeven er zouden voor zorgen dat het terras minder glad zou zijn is een verkeerde perceptie. In tegendeel zelf! Door de aanwezigheid van groeven zal mos zich sneller hechten aan de oppervlakte waardoor je terras sneller vuil en glad zal worden. Of je dus kiest voor groeven of niet zal dus vooral afhangen van je persoonlijke voorkeur.

 

Prijs Bankirai terras

Wanneer je een Bankirai terras laat aanleggen dan moet je rekening houden met een kostprijs van €80 tot €150 per vierkante meter. Dit is dan wel inclusief worteldoek, balken voor de ondergrond, overige materiaalkosten en arbeidsuren. Aangezien elk project anders is doe je er goed aan een concrete prijs op maat aan te vragen.

 

Vergrijsde bankirai terras Foto’s op deze pagina – © SHUTTERSTOCK

 

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers