Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten terras aanleggen

Een terras van hout is nog altijd zeer in trek bij tuinliefhebbers. Hout heeft een natuurlijke warme uitstraling en is makkelijk te verwerken. In dit artikel wordt nader ingegaan op de opbouw van een houten terras en waar je zoal rekening mee moet houden bij het aanleggen ervan.

 

Opbouw houten terras: Het raamwerk

De opbouw van een houten terras wordt meestal uitgevoerd door een structuur van balken op de grond aan te brengen waarop de houten terrasplanken worden gemonteerd. Een structuur van evenwijdige balken is mogelijk maar het aanleggen is een pak steviger wanneer er gekozen wordt voor een houten raamwerk als fundament. De tussenafstand van de balken in het raamwerk is hierbij belangrijk. Hoeveel deze afstand maximaal mag bedragen, hangt samen met de breedte en de dikte van de terrasplanken. Bijvoorbeeld bij planken van 20mm. dik en 140mm. breed mag de tussenafstand maximaal 40 cm. zijn. Hoe breder en dikker de plank, hoe meer afstand je tussen de planken mag nemen.

 

Houten terras aanleggen Shutterstock

Opbouw op een verharde ondergrond
Wanneer je het terras wil aanleggen op een harde ondergrond, zoals beton, dan wordt het raamwerk met schroeven en pluggen in de ondergrond vastgeschroefd. Soms worden er spieën gebruikt om een (licht)hellend vlak te kunnen creëren. De onderkant van de balken wordt vaak beschermd met bitumen. Dit om ze te beschermen tegen vocht.

 

Houten terras aanleggen op volle grond (aarde)
Om een stevig terras te kunnen krijgen dat niet verzakt, zijn er twee mogelijkheden. Het houten raamwerk kan rusten op hard houten paaltjes (40 a 50 centimeter diep in de grond) óf het raamwerk komt te rusten op betonblokken die op een laag gestabiliseerd zand worden gelegd. Voor beide methoden geldt dat de ondergrond altijd goed geïsoleerd wordt tegen optrekkend vocht en onkruidgroei. Geo-textiel is hiervoor uitstekend geschikt. Het heeft een drainerende werking en is zeer duurzaam.

 

Houten terras op grind ook mogelijk?
Een houten terras aanleggen op grind wordt wel gedaan maar is minder aan te bevelen. De balkenstructuur komt hierbij rechtstreeks op een vlak bed van grind te liggen. Het nadeel is echter dat het terras nergens verankerd is, waardoor het risico op instabiliteit bestaat.

Wil je een houten terras laten aanleggen door een vakman? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in het plaatsen van terrassen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.
Klik hier om offertes op maat te ontvangen.

 

Bevestiging van de terrasplanken op het raamwerk

Wanneer het raamwerk voldoende stabiel op de ondergrond ligt, worden de terrasplanken met roestvrij stalen schroeven of met speciale clips aan de balken bevestigd. Men kan eventueel ook gebruik maken van latten. De planken worden dan in reeksen van drie of vier stuks aan de onderzijde op een lat geschroefd. De lat zelf wordt daarna weer aan de balk geschroefd. Dit is een tijdrovende klus maar uiteindelijk krijg je wel een uiterst stevige en onzichtbare constructie.

 

Terrasplanken bevestigen Shutterstock

 

Welke houtsoorten zijn geschikt?

Hout dat voor een terras gebruikt gaat worden moet bestand zijn tegen vocht, schimmels en zwammen en moet daarnaast vooral stevig en slijtvast zijn. Dat betekent in de praktijk dat je hout van duurzaamheidsklasse I of II nodig hebt. Hout van klasse I is het meest duurzaam en blijft minstens 25 jaar in goede conditie. Bij klasse II bedraagt de levensduur van het hout ongeveer 15 tot 25 jaar. De overige natuurlijke houtsoorten (van klasse III tot V) zijn niet duurzaam genoeg en komen dus niet in aanmerking voor het aanleggen van houten terrassen.

Voorbeelden van klasse I hout: Ipé, Azobe, Padoek (Afrika)
Voorbeelden van klasse II hout: Siberische Lariks, Europese Eik (Europa) en Bankirai (Azië)

Een houten terras laten aanleggen door een vakman?
Klik hier om offertes op maat te ontvangen van specialisten in het plaatsen van terrassen.

 

 

Onderhoud van een houten terras

Om algenvorming te voorkomen is het goed om het terras in ieder geval één keer per jaar te besproeien met een algendodend middel. Veeg met een bezem regelmatig vuil en zand van het terras en laat dode bladeren niet te lang liggen. Pas op met het gebruik van een hogedrukspuit want door de harde stralen kan het hout beschadigen. Wanneer je deze toch wil gebruiken, houd dan in ieder geval voldoende afstand aan.

 

Locatie van je terras

Je kunt een terras het best maken en aanleggen op een locatie waar veel zon is. Een terras op het zuiden gericht is daarbij ideaal. Leg het terras nooit direct tegen de oostgevel van de woning anders zit je tijdens de meest zonnige momenten in de slagschaduw van de gevel.

 

Verkleuring van het hout

Natuurlijk onbehandeld hout, dat blootgesteld wordt aan de zon zal altijd iets gaan verkleuren. Afhankelijk van de mate van luchtvervuiling zal het hout zilverachtig grijs worden. Dit heeft geen negatieve effecten op de levensduur van het hout. Wil je verkleuring per se voorkomen, dan moet het hout behandeld worden met een gepigmenteerde olie waarvan de kleur overeenkomt met de houtsoort.

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers